Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

4 μήνες αναμονή για ένα πιστοποιητικό αναπηρίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από 2 έως 4 μήνες χρειάζεται να περιμένει κάποιος με προβλήματα αναπηρίας για να εξετασθεί από γιατρούς των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Αττικής, ενώ από την άλλη οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των αναπήρων και των ασφαλισμένων.

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με αντικείμενο ζητήματα που αφορούν στην πιστοποίηση της αναπηρίας.

«Η πιστοποίηση αναπηρίας εκθέτει το ΙΚΑ και τιμωρεί τους ανάπηρους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσθυμία του επειδή η αναπηρία ως έννοια έχει «αμφισβητηθεί και διαπομπεύεται».

Τόνισε επίσης ότι οι ανάπηροι πρέπει να έχουν την βεβαιότητα για την ιατρική κρίση και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται το ποσοστό της αναπηρίας με την παροχή επιδομάτων. Το ποσοστό πρέπει να είναι αντικειμενικό και δεν πρέπει να εμπλέκονται πολιτικές «κουρέματος», είπε.

Στην υποστελέχωση των ΚΕΠΑ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ΙΚΑ με το υπάρχον προσωπικό του δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των ΚΕΠΑ.

Η διευθύντρια των ΚΕΠΑ, Ελένη Νιαρχάκου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων, σημειώνοντας ότι, όταν ξεκίνησαν τα ΚΕΠΑ, γίνονταν ελάχιστες επιτροπές συγκεκριμένα, 9 έως 10 το μήνα. Σήμερα, είπε, γίνονται 1.000 έως 1.100 επιτροπές μηνιαίως, στις οποίες συμμετέχουν περί τους 1.200 ιατρούς. Γίνονται προσπάθειες, προσέθεσε, ώστε να ενταχθούν και άλλοι γιατροί, ιδίως άνεργοι που έχουν ανάγκη από την αμοιβή.

Αυτή η αμοιβή,σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη αυξήθηκε από 800 σε 1.400 ευρώ.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο να συκοφαντούνται όλοι οι ανάπηροι και οι ιατροί των ΚΕΠΑ, ως απατεώνες και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού από την Πολιτεία να έχει ως αντέρεισμα την κατακραυγή της κοινής γνώμης.

Τόσο ο ΙΣΑ και όσο και η ΕΣΑμεΑ συμφώνησαν να υπάρξει κοινή δράση για τα δίκαια αιτήματα των αναπήρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.