Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ξεκαθαρίζουν με νέο νόμο οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος των αλλαγών είναι η απλοποίηση της διαδικασίας.

Σε νέα διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εισπράξιμα και ανεπίδεκτα είσπραξης θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών τροποποιώντας τον «μνημιονιακό» νόμο 3943/2011. Στόχος των αλλαγών είναι η απλοποίηση της διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Η τρόικα έχει ζητήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της πολιτικής και των διαδικασιών για τη διαγραφή φορολογικών οφειλών, προκειμένου να διευκολυνθεί η δραστική διαχείριση φορολογικών οφειλών με πραγματικές προοπτικές είσπραξης και να διερευνηθούν τρόποι χειρισμού των ανεπίδεκτων είσπραξης.

Σήμερα ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές χαρακτηρίζονται εκείνες για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα. Ουσιαστικά πρόκειται για τις περιπτώσεις που:

- Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν προέκυψε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων.

- Έχει ολοκληρωθεί, εφόσον έχουν εντοπιστεί ακίνητα ή κινητά πράγματα, ικανά να καλύψουν μέρος ή το σύνολο των οφειλών, η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης με επίσπευση από το Δημόσιο ή τρίτους και από το προϊόν της εκποίησης των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων και προσόδων του οφειλέτη δεν εξοφλήθηκαν πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

- Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί με βάση εμπεριστατωμένη έκθεση ελέγχου ότι δεν υφίσταται άλλη πηγή αποπληρωμής.

- Δεν υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

- Έχει ολοκληρωθεί, εφόσον πρόκειται για επιχείρηση υπό εκκαθάριση, η διαδικασία εκκαθάρισης και δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.

- Έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου για χρέη για την καταβολή των οποίων υπάρχουν συνυπόχρεοι, και ως προς αυτούς τουλάχιστον οι ενέργειες που αναφέρει ο νομός.

- Έχει ολοκληρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η ποινική διαδικασία σε βάρος των υπευθύνων και ο οφειλέτης έχει υποβληθεί σε εκτέλεση της ποινής που έχει καταγνωσθεί σε βάρος του.

Ωστόσο, η τρόικα θεωρεί τη σημερινή διαδικασία για το χαρακτηρισμό των φορολογικών οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης δυσκίνητη, με πολλά διαδοχικά στάδια και απαράδεκτα αργή και ζητά να υιοθετηθεί μια απλούστερη διαδικασία, ώστε τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης να κατευθυνθούν στοχευμένα στις εισπράξιμες οφειλές και να είναι αποτελεσματικά.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.