Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Αφορολόγητα τα κέρδη έως 100 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε 15% ο φόρος για κέρδη από 100,01-500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500,01 ευρώ.

Αφορολόγητα θα παραμείνουν τα κέρδη έως 100 ευρώ από τα παίγνια του ΟΠΑΠ. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων και τον ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τροποποιείται ο ν. 4093/2012 (Α' 222) και ρυθμίζεται η φορολόγηση των κερδών των παικτών, ώστε τα κέρδη έως 100 ευρώ να παραμείνουν αφορολόγητα.

Για να αποφευχθεί η μείωση των εσόδων του Δημοσίου από την τροποποίηση αυτή, μεταβάλλεται το ενιαίο ποσοστό φορολόγησης των κερδών σε 15% για κέρδη από 100,01-500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500,01 ευρώ.

Για λόγους ορθής προετοιμασίας των συστημάτων των παρόχων τυχερών παιγνίων, απαιτείται ένα επαρκές χρονικό διάστημα μεταβολών και ελέγχου στον τρόπο υπολογισμών του φόρου. Κατόπιν αυτού, προτείνεται ως ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της νέας φορολογικής μεταχείρισης των κερδών των παικτών, η Δευτέρα, 18η Μαρτίου 2013.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη πως η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) θα ελέγχει τα πρόσωπα που αιτούνται άδειες διεξαγωγής παιγνίων ή και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς χορήγησης τέτοιων αδειών ή παραχώρησης δικαιωμάτων διεξαγωγής παιγνίων, καθώς και τους κατόχους αδειών και πιστοποιήσεων, ώστε να διαπιστώνει την εφαρμογή των κειμένων διατάξεων, των διατάξεων του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων και των όρων των αδειών και πιστοποιήσεων.

Ακόμη, με το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσίας στην Ε.Ε.Ε.Π. από προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να καλυφθούν αντίστοιχες λειτουργικές ανάγκες που προκύπτουν από το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων της, ενώ διευκρινίζονται θέματα της κατανομής και των αρμοδιοτήτων κατανομής του προσωπικού της ΕΕΕΠ.

Με το σχέδιο νόμου η αρμοδιότητα για την έγκριση των κανονισμών διεξαγωγής των παιγνίων της ΟΠΑΠ, προτείνεται πλέον να γίνεται από την ΕΕΕΠ, ως την αρμόδια εποπτική αρχή, και όχι μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Για να μην δημιουργηθεί θεσμικό κενό, προβλέπεται η συνέχιση της ισχύος των υφιστάμενων κανονισμών μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων από την Ε.Ε.Ε.Π.

Ακόμη, θεσπίζεται με σαφήνεια ότι στο νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΟΠΑΠ Α.Ε. οι σχέσεις της με τους πράκτορές της δεν ρυθμίζονται πλέον με νόμο, αλλά με τις μεταξύ τους συμβάσεις. Το ίδιο ισχύει και για την αποζημίωσης των πρακτόρων και καθίσταται σαφές ότι ο προσδιορισμός του ύψους της δεν αποτελεί αντικείμενο εποπτείας της Ε.Ε.Ε.Π ώστε να περιλαμβάνεται στους προς έγκριση κανονισμούς από την ΕΕΕΠ, αλλά συμφωνείται ελευθέρως μεταξύ των πρακτόρων και της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Τέλος, το νομοσχέδιο αναφέρει πως για τη συμμετοχή σε τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω διαδικτύου απαιτείται η έκδοση και η χρήση μοναδικής ατομικής κάρτας για κάθε παίκτη, ώστε να διασφαλίζονται πρόσθετοι περιορισμοί που θέτει ο ίδιος ο παίκτης ή/και η ΕΕΕΠ. Διευκρινίζεται δε πως με τον Κανονισμό Διεξαγωγής και Έλεγχου Παιγνίων η απαίτηση χρήσης μοναδικής ατομικής κάρτας για κάθε παίκτη μπορεί να επεκτείνεται και στα υπόλοιπα τυχερά παίγνια που διεξάγονται στην Ελληνική Επικράτεια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.