Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Επικίνδυνα για την υγεία τα ψηλοτάκουνα παπούτσια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορούν να προκαλέσουν πλήθος προβλημάτων.

Τα τακούνια, αν και είναι από τα πιο αγαπηµένα γυναικεία αξεσουάρ, θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές βλάβες των ποδιών, και όχι µόνο.

Τι προβλήµατα µπορούν να προκαλέσουν στα πόδια;

- Τα δάχτυλα στραγγαλίζονται και σπρώχνονται µπροστά.

- Τα µετατάρσια παίρνουν το ρόλο του υποστηρικτή και επιβαρύνονται πολύ.

- Το υπόλοιπο πέλµα στηρίζεται στην πολύ µικρή βάση του τακουνιού, φθείρεται πρόωρα και πονάει συνεχώς. Επίσης λόγω αστάθειας παρουσιάζονται κάλοι και επώδυνες παραµορφώσεις.

- Το βάρος πέφτει µπροστά, προκαλώντας αστάθεια ή ακόµα και διάστρεµµα της ποδοκνηµικής/αστράγαλου.

Επηρεάζονται και άλλα σηµεία του σώµατος;

∆υστυχώς τα ψηλοτάκουνα παπούτσια δεν επιτρέπουν την καλή µηχανική και στάση ούτε του πέλµατος, ούτε και του σώµατος. Έτσι επηρεάζουν τη µέση και τα γόνατα, ενώ οι χόνδροι φθείρονται λόγω τριβής και µη σωστής θέσης της επιγονατίδας κατά τη βάδιση.

Το µήκος του αχίλλειου τένοντα αλλάζει λόγω της χρόνιας ανύψωσης της πτέρνας, ενώ πολλές φορές επηρεάζονται ακόµα και ο αυχένας και τα ισχία.

Πότε δηµιουργούν πρόβληµα;

Πάντοτε. Απλώς η επιδείνωση σε κάποιες γυναίκες είναι ταχύτερη, ενώ, όταν υπάρχει προδιάθεση/κληρονοµικότητα, αυξάνεται και η πιθανότητα να επιδεινωθούν οι καταστάσεις.

Από ποια ηλικία συνήθως εµφανίζονται προβλήµατα;

Τα προβλήµατα µπορεί να παρουσιαστούν από νωρίς και να επιδεινωθούν µε την πάροδο του χρόνου και µε παρατεταµένη χρήση των τακουνιών.

Γι’ αυτό είναι σηµαντικό να ελέγχονται τα πέλµατα από νεαρή ηλικία και να υπάρχει σωστή συµβουλευτική για πρόληψη από τους ειδικούς.

Υπάρχουν τακούνια λιγότερο «επικίνδυνα»;

Το φαρδύ πεντάποντο σε συνδυασµό µε ευρύχωρο µπροστινό τµήµα του υποδήµατος γιατί προσφέρει καλή βάση στήριξης και χρήση σχεδόν όλου του πέλµατος.

Γενικά φοράτε ψηλά τακούνια µόνο για όσο είναι άκρως απαραίτητα και σας προσφέρουν «κοµψότητα» σε συγκεκριµένες περιστάσεις.

Κάποιες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες;

Οι γυναίκες µε αστάθεια, κακή ισορροπία και αυξηµένο βάρος, καθώς έχουν περισσότερες πιθανότητες πτώσης.

Επίσης γυναίκες µε διαβήτη και αγγειακά προβλήµατα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών από το στραγγαλισµό των δαχτύλων, τον ερεθισµό του δέρµατος και τη διαµόρφωση κάλων.


Πηγή: http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.