Φιλοξενεί 13 ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση.
Λευκωσία: Κλείνει οριστικά ο θάλαμος 14 του Νοσοκομείου Αθαλάσσας που φιλοξενεί σήμερα 13 ασθενείς με βαριά νοητική υστέρηση, μετά από απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας να υλοποιήσουν πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης για οκτώ από τους ασθενείς και να μεταφέρουν τους υπόλοιπους σε καταλληλότερες δομές.
Την απόφαση ανακοίνωσαν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη η υπουργός Υγείας, Ανδρούλλα Αγρότου και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, λέγοντας ότι με το πρόγραμμα δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Παράλληλα ανέφεραν ότι η λειτουργία του θαλάμου είχε συγκεντρώσει πολλές φορές στο παρελθόν τα επικριτικά σχόλια της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης, καθώς και παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Όπως είπε η κ. Αγρότου, ο θάλαμος 14 λειτουργεί ως μικτός θάλαμος ασθενών με βαριά νοητική υστέρηση, υπό το καθεστώς υποχρεωτικής νοσηλείας, φιλοξενώντας σήμερα οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες ασθενείς. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ασθενείς με βαριά νοητική στέρηση και σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς, όπως αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική συμπεριφορά ή ακόμη και παλίνδρομη συμπεριφορά.
Συμπλήρωσε ότι η πολιτεία έχει κατανοήσει ότι οι ασθενείς του θαλάμου, που όπως είπε, τυγχάνουν πλήρους και συνεχούς καθημερινής φροντίδας, δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να διαβιούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέσα σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο.
«Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί την άμεση αποϊδρυματοποίησή τους και την επανένταξή τους μέσα στην κοινωνία, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους» είπε η Υπουργός.
Ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας έχουν συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σταδιακής αποϊδρυματοποίησης οκτώ εκ των ασθενών του θαλάμου και τη στέγασή τους σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην κοινότητα, με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς, πρόσθεσε η κ. Αγρότου, θα φιλοξενηθούν από άλλους θαλάμους του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, ενώ θα μπει οριστικά λουκέτο στη λειτουργία του θαλάμου 14.
Η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε από την πλευρά της ότι το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 550 χιλ. ευρώ, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Προβλέπεται ότι μέσω μιας διαδικασίας δημόσιας προσφοράς θα ανατεθεί σε μη κυβερνητικό φορέα η λειτουργία δύο προστατευμένων στεγών κοντά στην κοινότητα, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής φροντίδας σε 24ωρη βάση. Οι οκτώ ασθενείς θα μετακινηθούν με κατάλληλη προετοιμασία σε δύο ομάδες των τεσσάρων στα σπίτια αυτά.
Σύμφωνα με την Υπουργό, μετά την μεταφορά των ασθενών θα εφαρμοστεί εξατομικευμένο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ στα δύο σπίτια θα τοποθετηθεί νοσηλευτικό προσωπικό και θα παρέχονται υπηρεσίες παρακολούθησης από ψυχίατρο και ψυχολόγο.
Στόχοι του έργου, είπε, είναι η διαβίωση των ασθενών σε προστατευμένες δομές, κοντά στην κοινότητα σε πρώτη φάση και μέσα στην κοινότητα σε δεύτερη φάση, καθώς και η εκπαίδευση και βελτίωση των δεξιοτήτων τους για αυτοσυντήρηση, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση.
Μετά το τέλος της διετίας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι στόχος είναι τα άτομα να φύγουν από τις δομές αυτές και να μετακινηθούν σε άλλες δομές που λειτουργούν είτε από εθελοντικούς οργανισμούς, είτε από το κράτος.
Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες μέχρι αν επιτευχθεί το κλείσιμο του θαλάμου 14, ενώ ευχαρίστησε τις Υπηρεσίες και τους ανθρώπους των δύο Υπουργείων που ενεπλάκησαν στην διαδικασία επίλυσης του θέματος.
Ο ρόλος της συντεταγμένης πολιτείας είναι να βρίσκει λύσεις, είπε η Υπουργός ενώ ανέφερε ότι το θέμα είναι σημαντικό, γιατί ακόμη και αν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε μια δομή, όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται, η πολιτεία οφείλει να βρει λύση.
Παρόντες στην δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν επίσης ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιάννης Καλακούτας και η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία Χριστίνα Φλουρέντζου.
Ο κ. Καλακούτας ανέφερε ότι οι ασθενείς του θαλάμου 14 είχαν μεταφερθεί εκεί, ελλείψει καταλληλότερων δομών τον καιρό που πάρθηκε η απόφαση για την αναγκαστική εισαγωγή τους και λόγω του ότι δεν αναλάμβαναν οι οικογένειες την φροντίδα τους. Πρόσθεσε ότι η πρακτική αυτή ήταν πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, ενώ είπε ότι σύμφωνα με την σύγχρονη πρακτική, οι ασθενείς υποβάλλονται πλέον σε σύντομη θεραπεία στο νοσοκομείο και ακολούθως γίνεται η αποκατάστασή τους μέσα στην κοινότητα, αποφεύγοντας έτσι την ιδρυματοποίησή τους.
Από την πλευρά της η κ. Φλουρέντζου είπε ότι η διαδικασία της προκήρυξης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους δύο με τρεις μήνες, ενώ οι ασθενείς αναμένεται να μετακινηθούν στις στέγες εντός του πρώτου εξαμήνου, πιθανότατα γύρω στον Μάιο.
Από την πλευρά της η ιατρός του θαλάμου 14, Άννα Πολυνείκη είπε ότι ο εγκλεισμός των ασθενών πριν πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή και χαιρέτισε την κίνηση της πολιτείας για αποϊδρυματοποίηση των ασθενών.
Πηγή: http://www.philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.