Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ζητάνε απαντήσεις στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναμένοντας 10 και 14 μήνες μια ενημέρωση οι γονείς των παιδιών του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου της ΕΛΕΠΑΠ. Καταγγέλλουν εξοντωτική έως περιπαικτική η αναμονή για το βοήθημα Σύσσωμος ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου καταγγέλλει και διαμαρτύρεται για την τεράστια χρονοτριβή που υπάρχει στην καταβολή των επιδομάτων. Φυσικά το ζήτημα για αυτούς δεν είναι τόσο το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να εισπράξουν με καθυστέρηση 10 και 14 μηνών, αλλά η ταλαιπωρία με κάθε έννοια που υφίστανται και φυσικά η αγωνία τους για τα παιδιά τους. Επί της ουσίας ζητάνε απαντήσεις για την καθυστέρηση. Η ιστορία όμως έχει ως εξής: Το 2011 δημιουργήθηκαν τα ΚΕΠΑ Αγρινίου (Κέντρα Πιστοποίησης) και σ’ αυτά κατατίθενται οι αιτήσεις και αποστέλλονται στην Αθήνα. Εδώ ξεκινάει η ιστορία της δεκάμηνης και δωδεκάμηνης καθυστέρησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους όλα τα φάρμακα, όλα τα υλικά που χρειάζονται τα παιδιά, τις θεραπείες που πολλές φορές πρέπει ένα παιδί να κάνει, ακόμη και τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Πολλές φορές ο ΕΟΠΥΥ δεν καταθέτει εξ ολοκλήρου τις ασφαλίσεις και εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς πολλών παιδιών είναι άνεργοι. Πριν το 2011 κάθε ταμείο είχε την δική του επιτροπή στο νοσοκομείο ή στο τότε ΙΚΑ και θα γινόταν σχεδόν αμέσως. Ακόμη βέβαια πιο εξοργιστικό είναι πως, όταν οι ενδιαφερόμενοι γονείς επιχειρούν να επικοινωνήσουν ποτέ δεν μπορούν να μιλήσουν με κάποιον. Και όσες φορές κάποιος σηκώνει το τηλέφωνο πάντα δεν γνωρίζει και δεν είναι αρμόδιος.

Η αγανάκτηση των γονέων πλέον έχει φτάσει στα ύψη. Η επόμενη κίνησή τους θα είναι μια γενική συνέλευση όλων των φορέων που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα, ώστε να συντονιστούν και να δράσουν δυναμικά. Πριν λίγες μέρες η διοίκηση του ΙΚΑ (κεντρικά) εξέδωσε, για μια ακόμη φορά ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση της διαδικασίας. Στην ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρεται ότι, παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ δημιούργησε τον μηχανισμό για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί έγκαιρα στον όγκο των περιστατικών που εκλήθη να διαχειριστεί, κυρίως λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού γιατρών του Ειδικού Σώματος, αλλά και αδυναμιών της διαδικασίας, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των πολιτών, ιδίως σε περιστατικά νευρολογικά / ψυχιατρικά, που παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα και αυξητική τάση. Κάτι που αποδεικνύει την αναπηρία του εθνικού συστήματος υγείας και την παραδοχή ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στα αιτήματα των αναπήρων και μη ικανών ασφαλισμένων να εργαστούν. Πρόκειται για την κατάρρευση του κράτους πρόνοιας… ή τουλάχιστον ότι είχε απομείνει απ’ αυτό.

Ας βρεθεί λοιπόν κάποιος αρμόδιος να δώσει μια απάντηση στους ανθρώπους αυτούς, γιατί η όλη κατάσταση πλέον ίσως έχει ξεφύγει από τα όρια της ελληνικής γραφειοκρατίας και αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.