Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Τουλάχιστον 250.000 Έλληνες πάσχουν από γλαύκωμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οφθαλμολογική «εκστρατεία» ανά την Ελλάδα ξεκίνησε η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιριών (ΕΟΟΕ) προκειμένου να «αναχαιτίσει» τα νοσήματα της όρασης, που πλήττουν τον πληθυσμό, στερώντας του μία βασική αίσθηση ή προκαλώντας του σοβαρή αναπηρία.

Το γλαύκωμα, η παιδική αμβλυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, οι διαθλαστικές ανωμαλίες, μπαίνουν στο στόχαστρο των ειδικών της Εταιρίας αλλά και των Γιατρών του Κόσμου οι οποίοι θα υλοποιήσουν τους επόμενους 12 μήνες πρόγραμμα των προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων στον ελληνικό πληθυσμό. Το 70% των Ελλήνων ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από αυτές τις παθήσεις.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Σταματία – Τίνα Ξηρού, πρόεδρος της ΕΟΟΕ και διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», στη χώρα μας το 2% των ατόμων ηλικίας 40 έως 50 καθώς και το 8% των ατόμων άνω των 70 χρόνων έχουν αυξημένη πίεση στα μάτια (ενδοφθάλμια πίεση).

Επίσης, σε περίπου 250.000 εκτιμάται ο αριθμός εκείνων που πάσχουν από γλαύκωμα, με σημαντικό ποσοστό ωστόσο να μην το γνωρίζουν, καθώς δεν δίδει για μεγάλο χρονικό διάστημα συμπτώματα. Αυξητική τάση καταγράφεται στην Ελλάδα και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας –πρόκειται για μια πάθηση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τύφλωση τα άτομα ηλικίας άνω των 60, εφόσον δεν διαγνωστεί εγκαίρως.

Οι σταθμοί της Οφθαλμολογικής εκστρατείαςΤο πρόγραμμα, που έχει την κωδική ονομασία «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη» και υλοποιείται με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, διεξάγεται σε συνεργασία με τις Οφθαλμολογικές Εταιρείες Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Αθήνας.

Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων για το τοπικό ιατρικό δυναμικό και εκδηλώσεων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού, εκθέσεις ζωγραφικής από δύο καλλιτέχνες, αποφοίτους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Μία από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος αποτελεί η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα κατά τόπους πολυιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, καθώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που παραχωρούνται από τους Δήμους των επιλεγμένων πόλεων και των γύρω περιοχών κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Το συνολικό έργο έχει συμπεριλάβει και την «αναδοχή» του Καστελλόριζου. Κλιμάκιο των επιστημόνων και των υπολοίπων συνεργαζόμενων φορέων θα διενεργήσει δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Όσοι διαγιγνώσκονται με σοβαρό οφθαλμολογικό νόσημα που θέτει σε κίνδυνο την όρασή τους, θα παραπέμπονται για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση στην Οφθαλμολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.