Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Επίσπευση των απαιτούμενων διαδικασιών για την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον εκτελωνισμό αναπηρικών αυτοκινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 14.02.13.

Με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4110/2013 ορίζεται ότι από 1.1.2013 το ποσοστό αναπηρίας για την παραλαβή αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν γίνονται δεκτές από τις τελωνειακές αρχές Γνωματεύσεις άλλων επιτροπών.

Επίσης με διατάξεις του ιδίου άρθρου ορίζεται ότι με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται η αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του ν. 1798/1988 με τις παθήσεις και τα ποσοστά αναπηρίας που καθορίζονται από το ΚΕ.Π.Α., καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τον τρόπο και το χρόνο εξέτασης των παραπάνω αναπήρων από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α.

Στην σχετική εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι μέχρι την έκδοση της ως άνω ΚΥΑ δεν γίνονται δεκτές για τον τελωνισμό αναπηρικού αυτοκινήτου οι γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕ.Π.Α. ούτε και οι Γνωματεύσεις των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιών σύμφωνα με την προαναφερθείσα ρύθμιση της παραγράφου 2.

Αυτό σημαίνει ότι άνοιξε ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες άτομα με αναπηρία που αναμένουν εδώ και ένα χρόνο να εκτελωνίσουν το αυτοκίνητό τους. Δυστυχώς όμως οι δικαιούχοι θα βρίσκονται σε αναμονή έως και την υπογραφή της ΚΥΑ όπως αυτή ορίζεται με το άρθρο 18 του ν. 4110/2013.

Με ευθύνη των δύο αρμοδίων Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας οι δικαιούχοι δεν μπορούν να εκτελωνίσουν αδασμολόγητα τα αυτοκίνητά τους, επομένως υποχρεώνονται να τα φυλάσσουν στις αποθήκες των τελωνείων. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησής τους σε μία χώρα που χαρακτηρίζεται ως αφιλόξενη για τα άτομα με αναπηρία και δη για τα άτομα με κινητική αναπηρία και επιπρόσθετα επιβαρύνονται οικονομικά αφού καταβάλλουν αποθήκευτρα στα τελωνεία.

Η Συνομοσπονδία ζητά να επισπευτούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 124 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 116 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.