Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Εξαφανίστηκαν τα φάρμακα από την αγορά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται από τις φαρμακευτικές εταιρίες αποδίδει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακαποθηκάριων τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζει το τελευταίο καιρό η αγορά.

Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων επισημαίνει τα εξής:

«Οι πολυεθνικές εταιρείες μείωσαν μέχρι και 80% τις διατιθέμενες ποσότητες σε ορισμένα είδη φαρμάκων. Μάλιστα σε οκτώ από αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα για την εν λόγω τακτική τους.

Ωστόσο 54 φαρμακευτικές εταιρείες- που το μερίδιο τους στην αγορά ανέρχεται στο 53% του συνόλου-, εξακολουθούν να παραβιάζουν το νόμο περί δίμηνης πίστωσης , επιμένοντας να μην τη χορηγούν. Παρά την απαγόρευση εξαγωγών- που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 111 ημέρες-, για τριάντα πέντε είδη, τα συγκεκριμένα είδη φαρμάκων βρίσκονται ακόμα σε έλλειψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Φ., για τη χρονική περίοδο 2009-2011, οι εξαγωγές φαρμάκων μειώθηκαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από το αντίστοιχο της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Συγκεκριμένα, οι «ελλειψιογόνες» παράλληλες εξαγωγές είναι μειωμένες κατά 60% σε σχέση με το 2005, ενώ λανθασμένα αναφέρεται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 450 εκατομμυρίων.

Στον αντίποδα, το χονδρεμπόριο χορηγεί πιστώσεις στα φαρμακεία πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ορίζει ο νόμος, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στη ρευστότητα που δημιουργείται από τις παράλληλες εξαγωγές.

Σε περίπτωση που κοπούν οι πιστώσεις αυτές, είναι βέβαιο ότι ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων θα οδηγηθεί σε άμεσο κλείσιμο Έλληνες φαρμακαποθηκάριοι, παρά τη δραματική μείωση των εσόδων τους, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους τους- κατά 40% στα συνταγογραφούμενα και κατά 74% στα Φ.Υ.Κ. (φάρμακα υψηλού κόστους)-, συνέχισαν να εφοδιάζουν την ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις παράλληλες εξαγωγές σε ποσοστό μεγαλύτερο από τη μείωση που έγινε στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΠΣΦ.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Θόδωρος Σκυλακάκης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων επισήμανε ότι «όσα μέτρα έχουν ληφθεί έχουν πλήξει ιδιαίτερα την οικονομική υγεία των επιχειρήσεών μας οι οποίες σήμερα αποτελούν τον βασικό πυλώνα στήριξης της φαρμακευτικής περίθαλψης».

«Πιο συγκεκριμένα από το περίπου 1 δις που είναι το σύνολο των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία τα τρία τέταρτα διατίθενται ως πιστώσεις από εμάς προς τα φαρμακεία. Εμείς καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς παρότι σε αυτή την προσπάθειά συχνά αισθανόμαστε πολύ μόνοι.», καταλήγει ο κ. Σκυλακάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.