Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Προβληματική η Υπηρεσία Συντάξεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σταϊκούρας: Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου έχουν αποδυναμωθεί.

Στη «δραματική αποδυνάμωση» των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αθρόα προσέλευση ασφαλισμένων προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία, αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Υπηρεσία Συντάξεων, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Την άμεση στελέχωση της υπηρεσίας έχει ζητήσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, επισημαίνοντας ότι πολλοί ασφαλισμένοι, ιδίως όσοι επισκέπτονται το Γενικό Λογιστήριο από την επαρχία, περιμένουν ουρά στο δρόμο για να εξυπηρετηθούν από το Γραφείο Ενημέρωσης Ασφαλισμένων.

«Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν αποδυναμωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Ν. 4024/2011, που είχε ως συνέπεια, αφενός την άμεση συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων και αφετέρου τη θέση σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας μέρους των υπηρετούντων υπαλλήλων» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας. Όπως ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η ολοκλήρωση του άρθρου 5 του Ν. 4002/2011 της ενοποίησης των Διευθύνσεων Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του απαιτούμενου σήμερα χρόνου για την απονομή σύνταξης κατά 4 μήνες περίπου.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται, επίσης, στις «αλλεπάλληλες αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου» και στις αυξήσεις των αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες από 15.928 το έτος 2009 ανήλθαν σε 33.928 το 2010 και σε 28.480 το 2011, με συνέπεια την αθρόα προσέλευση των ενδιαφερομένων στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές. Επίσης, δημιουργήθηκαν πρόσθετες ανάγκες για πληροφόρηση του κοινού μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και υποβολής σχετικών αιτήσεων.

«Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει θέσει σε εφαρμογή ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης. που ενσωματώνει το σύνολο των ασφαλιστικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, προωθείται η επέκταση των θέσεων διαδικτυακής πρόσβασης των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Συντάξεων», ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι με την καθιέρωση του θεσμού της προκαταβολής, στο 50% του βασικού μισθού, της σύνταξης από το Δημόσιο θα απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό μέχρι την απονομή της οριστικής σύνταξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.