Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Από το Κολωνάκι στα συσσίτια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας. Η αυλή του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) είναι γεμάτη άστεγους και άπορους. Περιμένουν ένα πιάτο φαγητό, ένα χυμό, μία κουβέντα, μια συντροφιά. Μέσα στο κτίριο, στοιβαγμένες στους διαδρόμους τσάντες και κούτες με τρόφιμα, ρουχισμό, κουβέρτες και παιχνίδια.

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, τρέχει για να τα προλάβει όλα. Ανάμεσα σε έγγραφα, υπογραφές, τηλεφωνήματα, η σκέψη του είναι πάντα στους άστεγους. Μας προσφέρει μία καραμέλα και ξεκινάμε τη συζήτηση…

«Συχνά έρχονται εδώ άνθρωποι από καλές περιοχές, όπως το Κολωνάκι, με καλά ρούχα, με ένα σύγχρονο κινητό, με λάπτοπ και ζητούν βοήθεια. Είναι σαν χαμένοι και παρακαλούν σε καμία περίπτωση να μη γίνει γνωστή η παρουσία τους στο χώρο. Πολλές φορές, μάλιστα, λένε και στον περίγυρό τους ότι έρχονται εδώ για να μπορέσουν να πάρουν τρόφιμα για κάποιες οικογένειες που βοηθάνε, αλλά στην πραγματικότητα είναι για τους ίδιους» λέει ο κ.Αποστολόπουλος.

Οι άστεγοι και οι ανάγκες τους

Όπως τονίζει ο κ.Αποστολόπουλος από έναν άστεγο δεν λείπει μόνο η κατοικία, η τροφή ή η ζεστασιά το χειμώνα. Είναι η δυνατότητα να μπορεί να εκπληρώσει βασικές ανάγκες της καθημερινής του υγιεινής, όπως το μπάνιο. Ο δήμος της Αθήνας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αναζήτηση χώρων για να καλύψει και αυτή την ανάγκη. Σημαντική, όμως, είναι και η ψυχοκοινωνική στήριξη των ανθρώπων αυτών. «Προσπαθούμε μέσα από κάποια προγράμματα δράσεων που έχουμε διαμέσου της κοινωνικής υπηρεσίας να βρισκόμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, να τους στηρίζουμε όσο μπορούμε ψυχολογικά».

Επίσης, μεγάλο πρόβλημα είναι η πρόσβαση στη δημόσια υγεία. «Εκεί τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα με τους ανασφάλιστους αστέγους. Γνωρίζουμε ότι το αρμόδιο υπουργείο κάνει μία προσπάθεια να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και ελπίζουμε σύντομα αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν ούτε πέντε ευρώ να δώσουν ώστε να έχουν μια υποτυπώδη πρόσβαση στους τομείς της υγείας πλέον να έχουν μία πρόσβαση άμεση και ξεκάθαρη. Νομίζω ότι το υπουργείο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε με την παροχή κάποιων φαρμάκων που υπάρχουν στο κοινωνικό φαρμακείο για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.