Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

"Πόλεμος" για τις Κυριακές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σύγκρουση με αφορμή την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους οδηγείται πλέον στα άκρα, με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη, να δηλώνει ακόμη και πως θα παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της ΕΣΕΕ αλλά και από μέλος της ΝΔ, εάν δεν υπαναχωρήσει η κεντρική εξουσία σε σχέση με το επίμαχο άρθρο 6 του αγορανομικού κώδικα.

Ο Β. Κορκίδης με επιστολή του ζητάει την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, με την κυβέρνηση ωστόσο να εμφανίζεται αποφασισμένη να μην κάνει ούτε βήμα πίσω και να νομοθετήσει άμεσα την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Στην επιστολή, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου αφού στηλιτεύει την απροθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να συζητήσει τις απόψεις των θεσμοθετημένων εκπροσώπων του ελληνικού εμπορίου, εκφράζει την έκπληξή του για την «μονότονη εμμονή να προωθηθεί ένα μέτρο στο οποίο αντιτίθεται το σύνολο των μικρομεσαίων εμπόρων, τους οποίους υποτίθεται ότι αφορά», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, από τη μεριά του, επικαλείται μελέτη του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων μπορεί να αυξήσει την απασχόληση από 1,5% έως 3%, οδηγώντας στη δημιουργία τουλάχιστον 8.000 - 10.000 νέων θέσεων εργασίας και να προκαλέσει μείωση των τιμών έως 2,5%.

Το ΥΠΑΝ εμμένει στη θέση του

Το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις-νομοτεχνικές βελτιώσεις μόνο σε επιμέρους άρθρα του νέου αγορανομικού κώδικα και σε καμία περίπτωση στο επίμαχο άρθρο 6 που αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και το προσεχές διάστημα, ίσως ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδάς, τόνισε πως: «Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τα λουκέτα και την ανεργία έχει καταθέσει μία πρόταση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της αγορανομικής νομοθεσίας για μια πιο σύγχρονη λειτουργία της αγοράς. Σήμερα κάναμε μια συμπερασματική συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αξιολογώντας κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Κατόπιν θα συζητήσουμε με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η κατάθεση σχετικού σχεδίου Νόμου στη Βουλή».

Ενδεικτικό των προθέσεων του ΥΠΑΝ είναι ότι δεν αποδέχθηκε ούτε την πρόταση που διατυπώθηκε από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας περί δοκιμαστικής λειτουργίας των καταστημάτων επτά Κυριακές έως τον Οκτώβριο και επανεξέταση του θέματος τότε.

Οι εμποροϋπάλληλοι προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις

Μαζικές κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι εμπορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, προκειμένου να καταργηθεί ο νόμος στην πράξη. Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων είναι αντίθετοι στην λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε περίπτωση που ψηφιστεί τελικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.