Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τα τελικά κριτήρια για τις μετεγγραφές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη δυνατότητα μετακίνησης όσων εισήχθησαν φέτος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ -υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια- σε αντίστοιχο τμήμα ιδρύματος της αρεσκείας τους δίνει η διάταξη του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές.

Τις σχετικές αλλαγές αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η βουλή με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» στο οποίο έχει ενταχθεί η διάταξη για τις μετεγγραφές.

Αλλαγή στο εισοδηματικό κριτήριο


Μετά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε επικαιροποίηση του εισοδηματικού κριτηρίου. Συγκεκριμένα, το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας του φοιτητή ή σπουδαστή που επιθυμεί μετεγγραφή θα πρέπει να ανέρχεται στα 7.500
ευρώ από 6.000 ευρώ που ήταν αρχικά.

Ανάλογες είναι οι τροποποιήσεις και στα εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών από μονογονεϊκές οικογένειες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Αναλυτικότερα, για παιδιά οικογενειών με μόνο ένα γονέα, για τους επιτυχόντες που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (τυφλοί, νεφροπαθείς, με αναπηρία άνω του 67% κ.ά.) ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα (10) μήνες ανεργίας εντός του 2012 το εισοδηματικό όριο ανεβαίνει στις 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν από 12.000 που προβλεπόταν αρχικά.

Δικαιούχοι


Με την ψήφιση των αλλαγών για τις μετεγγραφές δικαιούχοι θα είναι όλοι οι επιτυχόντες του 2011 και του 2012 που τεκμηριώνουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, εφόσον πληρούν τα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Ο αριθμός των φοιτητών που θα δικαιούνται μετεγγραφής θα είναι βέβαια συγκεκριμένος. Δεν θα ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων για την Αττική και το νομαρχιακό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης και το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων στις υπόλοιπες σχολές ή τμήματα της χώρας.

Υποτροφίες


Μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση αναμένεται σε λίγο καιρό για φοιτητές και σπουδαστές. Συγκεκριμένα μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ που έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να διατεθεί ποσό 5 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης των 500 ευρώ σε 10.000 φοιτητές όλων των ετών πανελλαδικά. Ο κ. Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι τη σχετική διάταξη με λεπτομέρειες για τα κριτήρια θα τη φέρει προς συζήτηση με το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο που θα κατατεθεί άμεσα.

Επανέρχονται τα μικρογεύματα στα σχολεία


Την καθημερινή διάθεση μικρών γευμάτων ενός φρούτου, ενός γάλακτος και ενός τοστ σε περίπου 250.000 μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα από το τέλος Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο κ. Αρβανιτόπουλος ενημέρωσε ότι εξασφαλίστηκαν από κοινοτικούς πόρους 60 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στα σχολεία.


Δείτε και στο σχετικό βίντεο:



Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.