Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οι τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Έρευνα για τις σχέσεις απασχόλησης την περίοδο της κρίσης.

Τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, σχετικά με τη μεταβολή των όρων απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, τη ανασφάλεια στην εργασία, καθώς και τη συμμετοχή στα συνδικάτα, ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος.

Η έρευνα εστιάζει σε αλλαγές που έχουν συντελεστεί την περίοδο εφαρμογής των Μνημονίων Ι και ΙΙ. Τα μέχρι τώρα συμπεράσματα -όπως ανακοινώθηκε- βασίζονται στην επεξεργασία των πρώτων 3.500 ερωτηματολογίων που συλλέχθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του Μνημονίου ΙΙΙ.

Αναφορικά με τους όρους απασχόλησης η έρευνα διαπιστώνει σημαντική αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής δύναμης των επιχειρησιακών σωματείων. Από τους εργαζόμενους που αμείβονται βάσει επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης, το 50% έχει υποστεί μεταβολή των όρων απασχόλησής του έπειτα από συμφωνία του επιχειρησιακού σωματείου (το 47% έχει υποστεί μείωση μισθού και το 20% μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης).

Οι λόγοι που επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας για τις αλλαγές αυτές, είναι η μείωση κερδών στο 60% των περιπτώσεων και η απειλή για απολύσεις στο 28% των περιπτώσεων.

Η μερική απασχόληση, που όπως αναφέρεται στην έρευνα, αποτελεί μια από τις βασικές εκφράσεις της ευελιξίας, υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2008 που ξεκινά η οικονομική κρίση.

Έτσι, ενώ το 2008 ήταν 7,9% επί της συνολικής απασχόλησης, το 2012 διαμορφώνεται στο 18%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να συντελείται στον τελευταίο χρόνο, καθώς από 9% ανήλθε στο 18%.

Όσον αφορά στην ανασφάλεια στην εργασία, καταγράφεται ένα μεγάλο ποσοστό απασχολούμενων που νοιώθουν ανασφάλεια, καθώς σχεδόν ένας στους δύο απασχολούμενους (48%) αισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει την εργασία του.

Σχετικά με τη συμμετοχή στα συνδικάτα, παρατηρείται αύξηση των συνδικαλιζόμενων από 24% το 2008, σε 26% το 2012, αλλά η δύναμη των συνδικάτων σε απόλυτους αριθμούς μειώνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της μείωσης της μισθωτής απασχόλησης.

Τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χάνουν περίπου 90.000 από τα μέλη τους, ή 12,7% της συνολικής τους δύναμης.
Ο συνολικός αριθμός των συνδικαλιζόμενων υπολογίζεται σε 623.000 εργαζόμενους, έναντι 714.000 που ήταν το 2008.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους επίκουρους καθηγητές Γεώργιο Ανδρουλάκη και Γεώργιο Οικονομάκη και τους υποψήφιους διδάκτορες Ιωάννη Ζησιμόπουλο και Γεώργιο Καρολίδη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.