Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Συμβουλές διατροφής για έφηβες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μην ξεχνάτε την άθληση.

Η εφηβεία είναι μια εκρηκτική ηλικία, τα πάντα στο σώμα σου αλλάζουν και σε προετοιμάζουν για τον κόσμο των μεγάλων.

Εσύ νιώθεις ήδη μεγάλη, ενώ όλοι οι άλλοι σε βλέπουν σαν παιδί ακόμη, κι αυτό σε εξοργίζει. Έχεις κουραστεί να ακούς σχόλια του τύπου «πώς μεγάλωσες έτσι», «έγινες γυναίκα πια» κ.λπ. Τα πάντα σε ενοχλούν, ακόμη και το ίδιο σου το σώμα.

Πριν όμως βγάλεις συμπεράσματα για το σώμα σου, σκέψου ότι περνάς μια εποχή αλλαγών, που το σώμα σου θα αλλάξει και από παιδικό θα γίνει γυναικείο, ίσως με παραπάνω καμπύλες. Πριν βιαστείς να κάνεις «κακές» δίαιτες και να θες να χωρέσεις στα πιο στενά ρούχα, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές:

Άλλαξε πρότυπα. Δεν βρίσκεσαι στον κόσμο των περιοδικών, αλλά στον αληθινό κόσμο. Μην έχεις ως πρότυπα τα μοντέλα των περιοδικών, που είναι επάγγελμά τους να είναι τόσο αδύνατες -αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κινήσεις και έχουν απαγορευτεί τα πολύ αδύνατα μοντέλα, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι διατροφικές διαταραχές.

Εσύ μπορεί να νιώθεις μεγάλη και ώριμη, το σώμα σου όμως δεν είναι. Βρίσκεσαι ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης. Η οστική μάζα που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ενήλικη ζωή σου δεν έχει φτάσει στην κορυφή της. Χρειάζεσαι θρεπτικά συστατικά που θα τα βρεις σε μια ισορροπημενη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Μην ξεχνάς να αθλείσαι. Η καθημερινή άσκηση θα σε βοηθήσει να διατηρείς σταθερό το βάρος σου.
Πρωινό, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Μπορεί το πρόγραμμα σου ως έφηβη να είναι υπερφορτωμένο, αν όμως θες ένα υγιές σώμα, το πρωινό είναι απαραίτητο. Η παχυσαρκία συσχετίζεται θετικά με την παράλειψη πρωινού.

Αν θες το βάρος σου σε φυσιολογικά πλαίσια για πάντα και στην ενήλικη ζωή σου σταμάτα τις δίαιτες. Οι στερητικές δίαιτες φαίνεται ότι χαλάνε τον μεταβολισμό σου, με αποτέλσμα μετά να επαναπροσλαμβάνονται τα κιλά και με το παραπάνω.

Μην εφαρμόζεις οποιαδήποτε δίαιτα βλέπεις σε περιοδικά, έχεις τις δικές σου ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, σε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Μην μένεις εντελώς νηστική προκειμένου να χάσεις κιλά. Το μόνο που καταφέρνεις, είναι να καταστρέφεις τον μεταβολισμό σου και να θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο.

Βγάλε λοιπόν από το μυαλό σου τη δίαιτα - στέρηση και συβουλέψου έναν διαιτολόγο που θα σε “εκπαιδεύσει” να τρως σωστά, έξυπνα και υγιεινά. Η σωστή διατροφή και η άσκηση θα σε βοηθήσουν να έχεις το σώμα που θες για πάντα.

Μην το παρακάνεις με το φαγητό απ’ έξω. Ασχολήσου με την κουζίνα και μάθε να φτιάχνεις συνταγές που σου αρέσουν. Πες στην οικογένειά σου να αναλάβεις το φαγητό κάποιες μέρες τις εβδομάδας. Η μαμά σου σίγουρα θα χαρεί.

Προσπάθησε να αποφεύγεις τα τσιμπολογήματα και βάλε μια τάξη στο πρόγραμμά σου με πρωινό, 2 κύρια γεύματα και 3 γευματίδια.

Μην ξεχνάς οτι η εφηβεία είναι η ηλικία των αλλαγών, δώσε στο σώμα σου τον κατάλληλο χρόνο και μην ξεχνάς οτι η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση θα σου χαρίσουν ένα υγιές σώμα και στην ενήλικη ζωή.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.