Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκινά η λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών του ΚΕ.Π.Α.

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Περισσότερες από 300 οι εκκρεμείς αιτήσεις στο Ρέθυμνο.

Από τις 25 Σεπτεμβρίου οι υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους συνεδριάζοντας στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στην οδό Μοάτσου, ενώ οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Μασταμπά.

Οι γιατροί που θα απαρτίζουν τις επιτροπές θα έρχονται από την Αθήνα και η ειδικότητα τους θα συνάδει με την αναπηρία του εξεταζόμενου, όταν κατατίθενται 15 αιτήσεις της ίδιας κατηγορίας αναπηρίας

Το Ρέθυμνο ήταν η μοναδική περιφερειακή ενότητα Κρήτης που δεν λειτουργούσε ΚΕΠΑ, όμως με πείσμα, επιμονή και αποφασιστικότητα το Σωματείο ατόμων με αναπηρία Ρεθύμνου διεκδίκησε κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας. Οι συνεχείς πιέσεις του Σωματείου προς το Υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΙΚΑ έφεραν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, τα ΑμεΑ του νομού θα μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα στον τόπο τους, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία, οικονομικό κόστος και χρονοβόρες διαδικασίες.

Το ΚΕΠΑ έχει ιδρυθεί από τις 7 Μαΐου, όμως, οι υγειονομικές επιτροπές δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία να περιμένουν μήνες για την εξέταση τους, με συνέπεια να τους έχει διακοπεί το προνοιακό επίδομα, η σύνταξη και κάθε παροχή από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει.

Σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της δυσλειτουργίας, των προβλημάτων και των ελλείψεων, κυρίως σε ειδικότητες γιατρών, περίπου 55.000 ΑμεΑ περιμένουν να εξετασθούν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ προκειμένου να αξιολογηθεί η αναπηρία τους και να λάβουν το αντίστοιχο ποσοστό. Στο νομό Ρεθύμνου εκκρεμούν 300 αιτήσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αυτοί που υπέβαλλαν αίτηση πριν τις 7 Μαΐου στους γειτονικούς νομούς και ακόμα δεν έχουν εξεταστεί.

Στις επιδιώξεις του Σωματείου ατόμων με αναπηρία είναι να στεγασθεί το εν λόγω κέντρο σε ένα χώρο άνετο, λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο στα ΑμεΑ, όπως επίσης να καταργηθεί η καταβολή των 46€ από τον εξεταζόμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.