Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Παρατείνεται η καταβολή επιδόματος σε ορφανά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μετά από καταγγελία πολιτών προς το Συνήγορο του Πολίτη, ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σταματούσε να χορηγεί επίδομα τέκνου ως προσαύξηση σε συντάξεις γονέων ή σύνταξη λόγω θανάτου του γονιού, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του παιδιού, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω μαθητές συνέχιζαν να φοιτούν κανονικά στο Λύκειο, η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε ότι η διακοπή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών των εν λόγω μαθητών.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται από την Αρχή, σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως, ορφανών παιδιών, που συντηρούνται από τη σύνταξη θανάτου του γονέα τους, το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση ουσιαστικά διακυβευόταν μέχρι και του σημείου της ακύρωσής του. Επιπλέον, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εμφανιζόταν να μεταχειρίζεται διαφορετικά μαθητές που είχαν γεννηθεί το ίδιο έτος.

Με επιστολή που απηύθυνε στα αρμόδια υπουργεία, πρότεινε την αδιάλειπτη καταβολή της παροχής, εφόσον οι δικαιούχοι κατά τη συμπλήρωση τού 18ου έτους τους, δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ακολουθήσει κανονικά η φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η παροχή πρέπει να χορηγείται αναδρομικά από την ημέρα της διακοπής της.

Επίσης, πέρα από τα παραπάνω, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε να διερευνηθεί η πρακτική που ακολουθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), κατά την οποία η καταβολή της παροχής επεκτείνεται μέχρι και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας των δικαιούχων, εφόσον οι τελευταίοι δεν έχουν αποφοιτήσει από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε, εν μέρει, δεκτή, αφού με την παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4019/2011, προβλέφθηκε η αναδρομική καταβολή της παροχής, μεταξύ του επομένου της ενηλικίωσης μήνα και του μήνα έναρξης του ακαδημαϊκού έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.