Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το μνημόνιο στρέφεται ευθέως εναντίον των ανθρώπων με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.


Απίστευτη ταλαιπωρία επιφυλάσσει η πολιτεία για τους αναπήρους που περνούν ατέλειωτες ώρες σε ουρές για τις δύο απογραφές που είναι παράλληλα σε εξέλιξη.


Στο στόχαστρο του νέου μνημονίου έχει μπει ο χώρος της υγείας και της πρόνοιας και εκτός των άλλων περικοπών και μειώσεων, στην ατζέντα έχουν μπει και οι μειώσεις στις συντάξεις αναπήρων, αλλά και σε όλα τα προνοιακά επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές. Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη η λεγόμενη απογραφή των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων για να δημιουργηθεί το περιβόητο Εθνικό Μητρώο, το οποίο μεταφράζεται σε μια απίστευτη γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για αυτούς. Παράλληλα με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας του ΚΕΠΑ, που δεν σημαίνει μόνο ταλαιπωρία για τους ανάπηρους, αλλά και απώλεια συντάξεων, επιδομάτων και περίθαλψης για αρκετούς μήνες.

Το ΚΕΠΑ έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο και όσον αφορά την Καβάλα, πάνω από 1.000 άτομα έχουν κάνει αίτηση για να πιστοποιήσουν το ποσοστό αναπηρίας τους, που αποτελεί προϋπόθεση για να πάρουν όσοι έχουν ένσημα, την αναπηρική σύνταξη, ή οι ανασφάλιστοι το προνοιακό επίδομα ή για να έχουν κάποιες διευκολύνσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όμως γίνονται μόλις 3 επιτροπές αξιολόγησης τον μήνα και η κάθε μία επιτροπή δέχεται 15 άτομα. Μέχρι τώρα δηλαδή έχουν αξιολογηθεί λίγο πάνω από 200 ανάπηροι. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στον Νομαρχιακό Σύλλογο Καβάλας των ΑΜΕΑ οι επιτροπές μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας, κάτι που έχει επιπτώσεις είτε στην περίθαλψη, είτε ακόμα και στα επιδόματα και τις συντάξεις.

Ταλαιπωρία στην απογραφή


Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αυτό το διάστημα έχουν φόρτο εργασίας, καθώς απευθύνονται εκεί ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες για να απογραφούν. Οι ανάπηροι πρέπει να πάνε να απογραφούν οι ίδιοι ή να έχουν κάνει εξουσιοδότηση σε άλλο πρόσωπο, αν είναι κατάκοιτοι. Για να κάνουν όμως εξουσιοδότηση πρέπει να καλέσουν στο σπίτι συμβολαιογράφο και να τον πληρώσουν και να είναι παρών και αστυνομικός.

Μεγάλο πρόβλημα υπήρξε αρχικά και με τον όρο ότι οι απογραφέντες πρέπει να έχουν IBAN. Οι περισσότεροι πληρώνονταν μέσω των ΕΛΤΑ, τα τελευταία δεν είχαν ενημερωθεί και τις πρώτες μέρες της απογραφής υπήρξε έντονο πρόβλημα. Τελικά τώρα τα ΕΛΤΑ δίνουν IBAN. Ωστόσο αρκετοί υποχρεώθηκαν να στραφούν σε τράπεζες…

Ταλαιπωρία υπέστησαν και οι γονείς παιδιών με αναπηρίες. Για να μπορέσουν να τα απογράψουν, θα έπρεπε να τους εκδώσουν ΑΦΜ στην Εφορία, αλλά η τελευταία ζητούσε πιστοποιητικό γέννησης, οπότε έπρεπε να πάνε στον δήμο και πάει λέγοντας. Και βέβαια δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, αφού αν δεν απογραφούν χάνουν συντάξεις, επιδόματα, παροχές.

Προστασία από την εξαθλίωση


Στο νέο μνημόνιο οι ανάπηροι έχουν τη τιμητική τους, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με μειώσεις στα επιδόματα και στις παροχές τους, Επιπλέον μειώσεις από όσες ήδη έχουν υποστεί. Για παράδειγμα ήδη έχουν υποστεί μειώσεις στις δαπάνες που δικαιούνται κάθε μήνα για αναλώσιμα.

Η ΕΣΑΜΕΑ έχει καταδικάσει τη νέα άκριτη και οριζόντια μείωση κοινωνικών, υγειονομικών, προνοιακών παροχών με το νέο μνημόνιο, που θα οδηγήσει τους ανάπηρους κατευθείαν στον Καιάδα. Έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας «όχι μέτρα προστασίας από τη φτώχεια αλλά μέτρα προστασίας από την εξαθλίωση και την εξόντωση».

Ο Τάσος Βυζικίδης γραμματέας του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας των ΑΜΕΑ, τόνισε πως «το νέο μνημόνιο κάνει περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα των ΑΜΕΑ. Είμαστε η επόμενη κοινωνική ομάδα που μπαίνει στο στόχαστρο. Το μέλλον φαντάζει ζοφερό. Σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη να συσπειρωθούμε στο αναπηρικό κίνημα και να διεκδικήσουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.