Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η μεγάλη κομπίνα με τα «χρυσά» τιμολόγια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι μεσάζοντες εκβιάζουν, οι καταναλωτές πληρώνουν.

Πλαστά τιμολόγια για αγροτικά προϊόντα, εκβιασμοί και απειλές στους αγρότες είναι τα εργαλεία της «δουλειάς» των μεσαζόντων στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη, πάντα σε βάρος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, η κομπίνα που έχουν επινοήσει οι μεσάζοντες για να θησαυρίζουν είναι απλή και χρησιμοποιεί ως «τυράκι» για τους αγρότες τη μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ.

Ουσιαστικά, οι μεσάζοντες εκβιάζουν τον παραγωγό ότι δεν θα απορροφήσουν τα προϊόντα τους προκειμένου να δεχτούν να υπογράψουν τιμολόγια στα οποία οι τιμές είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές. Σε αντάλλαγμα, για αυτήν την εξυπηρέτηση, προσφέρουν φυσικά την μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ.

Το πρόβλημα φυσικά, ξεκινά από τη νομοθεσία που δεν υποχρεώνει τον παραγωγό να εκδίδει τιμολόγιο, αλλά υποχρεώνει τον μεσάζοντα να εκδώσει τιμολόγιο αγοράς. Εκεί γίνεται η κομπίνα.

Ο μεσάζοντας πείθει τον αγρότη να υπογράψει τιμολόγιο στο οποίο η τιμή είναι δύο και τρεις φορές πάνω από την κανονική. Έτσι ο μεσάζοντας μπορούσε να μεταπωλήσει πολύ πιο ακριβά, με μεγαλύτερο κέρδος και κλέβοντας το κράτος, ενώ ο αγρότης στο τέλος του έτους μπορεί να πάρει μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ.

Σε πολλές δε περιπτώσεις, ο έμπορος κάνει εισαγωγές από το εξωτερικό και «βαφτίζει» τα εισαγόμενα προϊόντα ελληνικά για να αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Τελικά ο μόνος χαμένος είναι ο καταναλωτής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.