Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF Ι. Βαρδακαστάνης στην Επίτροπο Reding

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) συναντήθηκε στις 12 Ιουλίου με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Reding, αρμόδια Επίτροπο για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της επικύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την ΕΕ, το αναπηρικό κίνημα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Γενικός Γραμματέας Rodolfo Cattani και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Javier Güemes συναντήθηκαν με την Αντιπρόεδρο Viviane Reding. Ο στόχος της συνάντησης ήταν να προταθούν και να καθοριστούν τα κατάλληλα μέτρα για να συμπεριληφθούν τα άτομα με αναπηρία στα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε 2 σημαντικά θέματα:

Σύμβαση ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΑμεΑ

O Πρόεδρος Ι. Βαρδακαστάνης τόνισε: ‘Κατανοούμε ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ είναι η πρώτη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή της παρούσας σύμβασης θα ανοίξει το δρόμο για όλες τις μελλοντικές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στο περιεχόμενο και να προχωρήσουμε με τη διαδικασία εφαρμογής με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία. Δεν έχουμε δει τη σύμβαση του ΟΗΕ να περιλαμβάνεται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θεωρούμε ότι αυτό είναι λάθος. Ο αντίκτυπος της συμπερίληψης της Σύμβασης οφείλει να είναι πραγματικός’.

Το EDF έστειλε το μήνυμά του: το αναπηρικό κίνημα υποστηρίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Πρέπει να βεβαιωθεί για την εξασφάλιση της εφαρμογής της. Η Επίτροπος Reding συμφώνησε ότι η ΕΕ χρειάζεται ισχυρότερα εργαλεία, που θα είναι αποτελεσματικότερα και πιο ισχυρά. Ωστόσο, η σημερινή δομή φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η αναπηρία είναι ένα οριζόντιο θέμα. Το σημείο αναφοράς (focal point) και η επιτροπή αναπηρίας παραδίδονται όπως ορίζει το άρθρο 33 της Σύμβασης.

Το EDF επιθυμεί η Αντιπρόεδρος Reding να παραμείνει πρωταθλητής των δικαιωμάτων των αναπήρων στα κοινοτικά όργανα. Ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση της ζωής των 80 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία είναι να εργαστούμε με φιλόδοξη ματιά για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας: Η κινητήρια δύναμη για μια ισχυρή νομοθεσία

Ο Αντιπρόεδρος Reding τόνισε, με το πέρας της συνάντησης: ‘Θα είμαι η κινητήρια δύναμη: Μέχρι το τέλος της θητείας μου, θα έχουμε πια μια ισχυρή νομοθεσία’. Προωθώντας περαιτέρω τη Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 που παρουσίασε η Επιτροπή, η αντιπροσωπεία του EDF εξήγησε γιατί η προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας πρέπει να είναι μια Οδηγία βασισμένη στις διατάξεις της εσωτερικής αγοράς της Σύμβασης. Μια ισχυρή νομοθεσία είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί η προσβασιμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια χαλαρή νομοθεσία και εθελοντικές προσεγγίσεις δεν θα βελτιώσουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία. Το Φόρουμ τόνισε επίσης ότι μια ισχυρή και δεσμευτική νομοθεσία προσβασιμότητας είναι ο κύριος στόχος της εκστρατείας του για την ελεύθερη ΔΙΑκίνηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του EDF Rodolfo Cattani τόνισε την ανάγκη για προδιαγραφές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας: ‘Η εσωτερική αγορά πρέπει να είναι προσιτή σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των χρηστών με αναπηρία, νομοθεσία όπως η προτεινόμενη, υποστηριζόμενη από πρότυπα, ενθαρρύνει την ισότιμη πρόσβαση και αποφεύγει τον αποκλεισμό’.

Σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, τα μέτρα λιτότητας είναι μία από τις κύριες ανησυχίες του αναπηρικού κινήματος. Το EDF ζητά από την ΕΕ να διατηρήσει το επίπεδο της χρηματοδότησης για όλα τα σχετικά προγράμματα για την ισότητα, τη μη διακριτική μεταχείριση, τη στατιστική έρευνα και την αμοιβαία μάθηση. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να υποστηριχθούν οι σχετικοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών. 80 εκατομμύρια ευρωπαίοι με αναπηρία ακόμη περιμένουν ισχυρή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.