Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Θεατρική παράσταση αγάπης από τον Προμηθέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Νεότητας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας ανέβασε το θεατρικό έργο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα», σε σκηνοθεσία Φάνης Πέτσα και Μαρίας Ζήττη. Η παράσταση του θεατρικού εδόθη στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη (Πύλης Αμμοχώστου) στις 23 και 24 Ιουνίου, με τον ευγενή ανθρωπιστικό στόχο για ενίσχυση στη δημιουργία του Πολυδύναμου Χώρου Αγάπης για παιδιά με αναπηρίες, του «Ιδρύματος Αρχιεπίσκοπος Λουκάς».

Το «Ίδρυμα Αρχιεπίσκοπος Λουκάς» συστάθηκε επίσημα το 2008 από μια ομάδα συγγενών και φίλων των παιδιών με αναπηρίες, που γνωρίζουν και ζουν από κοντά τις δυσκολίες και τις αγωνίες τους. Πρωτοστάτης στην προσπάθεια αυτή είναι ο πανιερότατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος παρεχώρησε ήδη γη στο Φιλάνι για τη δημιουργία σύγχρονου πολυδύναμου χώρου, όπου τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να διανυκτερεύσουν προσωρινά, αλλά και να τύχουν της κατάλληλης φροντίδας και παραγωγικής απασχόλησης και θεραπείας (π.χ. λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, υδροθεραπείας, μουσικοθεραπείας κ.ο.κ.).

Η δημιουργία αυτού του σωστά εξοπλισμένου χώρου θα είναι ανακούφιση και συμπαράσταση στο έργο των γονέων, και τρυφερό καταφύγιο για τα παιδιά αυτά.

Είναι ευνόητο ότι η προσπάθεια αυτή έχει ανάγκη να αγκαλιαστεί από την κυπριακή κοινωνία, που ξέρει αυθόρμητα και απλόχερα να προσφέρει σε κάθε έργο ανθρωπιάς. Αυθόρμητα και δημιουργικά ενήργησαν τα άτομα που δούλεψαν και έπαιξαν στη θεατρική παράσταση «Συμπέθεροι από τα Τίρανα». Τη διδασκαλία του έργου εδώ και τρεις μήνες προετοίμαζαν η θεατρολόγος Φάνη Πέτσα ως σκηνοθέτις και η επίσης θεατρολόγος Μαρία Ζίττη ως βοηθός σκηνοθέτη και κατόρθωσαν να φέρουν σε δημιουργική επαφή τους θεατές, που καταχειροκρότησαν την παράσταση.

Ο Μάριος Χαραλάμπους (τραπεζιτικός) με τη μουσική επιμέλεια του έργου κατόρθωσε να επενδύσει με σημάδι εθνικού και οδηγητικού χαρακτήρα το θέμα. Ο μουσικός Αλέξανδρος Ζωγράφος συνέθεσε θα ’λεγα τη φωτιστική ενίσχυση. Η Γιώτα Χριστοδούλου στον ήχο δεν έχασε τίποτε εκφραστικά χρήσιμο. Η αισθητικός Ρινέτα Αλεβιζάκη φρόντισε μελετημένα το μακιγιάζ.

Η Βίκυ Ευσταθίου έδωσε ραφιναρισμένα χιουμοριστικά χαρακτηριστικά με τις κομμώσεις της (π.χ. η κόμμωση της Μαρίας Θεοδούλου στο ρόλο της Παυλίνας). Κομψή και σύντομα προσεκτική παρουσίαση είχε και το μικρό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η Μαρία Θεοδούλου. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τα κοστούμια που διαδοχικά τόνιζαν τα στοιχεία του έξυπνου, του κωμικού και του αστείου. Πήραν μέρος στους ρόλους:

Ο δικηγόρος Χρίστος Κουλουμάς (ως Λυκούργος Τροκούδης), ο τραπεζιτικός Μάριος Χαραλάμπους (ως Βασίλης Βαρδάκας), η Δένα Ιωάννου (μάλιστα μητέρα τριών παιδιών) ως Πένη Τροκούδη, η διαφημίστρια Μαρία Θεοδούλου (ως Πωλίνα Βαρδάκα), ο δικηγόρος Άγις Πετρίδης (ως Νικήτας Λολαμπέρδας), η δικηγόρος Κορίνα Χρίστου (ως Λίζα Τροκούδη), ο Μάριος Σολωμού, που τώρα θα αρχίσει τις σπουδές του (ως Άλφρεντ Ντουρχάι) ο Χρίστος Αρτεμίου (ως Μπουκουράν Ντουρχάι και η Κωνσταντίνα Οικονόμου (ως Κλαμπέτα Ντουρχάι.

Όλοι τους, δυνατή δημιουργικά ομάδα, συγχώνευσαν τη σκέψη με το αστείο, τόνισαν με ένα σημάδι εθνικού χαρακτήρα και δίχως να υστερήσουν διόλου από επαγγελματίες ηθοποιούς το χιουμοριστικό πνεύμα, παίζοντας με τις λέξεις πρώτα, με τις εκφραστικές μορφές ακολούθως και τη σημασία στις ιδέες έπειτα.

Εξαιρετική ταλαντούχα ικανότητα διακρίναμε στον Χρίστο Κουλουμά (ως Λυκούργο Τροκούδη). Ξεσκέπασε το χαρακτήρα του Λυκούργου, έδωσε διασκεδαστικές υπερβολές, έγινε ιδιαίτερα συμπαθής με την κινησιολογική και λεκτική του άνεση.

Επίσης η Δένα Ιωάννου (ως Πένη Τροκούδη) και η Μαρία Θεοδούλου (ως Πωλίνα Βαρδάκα) προέβαλαν με μαεστρία και οι δύο τους διασκεδαστικούς τύπους των δύο αδελφών. Έβγαλαν χαρακτήρα, μετέδωσαν τις αδυναμίες τους, τις φαντασιώσεις τους, τις κωμικές ανατάσεις και πέρασαν απολαυστικότατα τα νοήματα στο κοινό.

Ιδιαίτερη μνεία θα ήταν σωστό να γίνει και στους χορηγούς, που με τον τρόπο τους στήριξαν την παράσταση: Το Δικηγορικό Σύλλογο Λευκωσίας, Σ.Π.Ε. Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, Πολιτιστική Κίνηση Αγλαντζιάς και κ. Παύλο Ιωάννου.

ΑΛΙΚΗ ΜΑΖΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.