Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

«Κυριάρχησε» η ένταση και η … πέργκολα στην Επιτροπή Διαβούλευσης των Τρικάλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των ιδιοκτητών καταστημάτων της Ασκληπιού που πλέον καλούνται από την Δημοτική Αρχή να «πετάξουν» έκαστος στα «σκουπίδια» 10.000 ευρώ.



Με παρόντα 27 από τα 50 μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, ξεκίνησε σήμερα το βράδυ, η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, με «παρθενική» συνεδρίαση την χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Στην συνεδρίαση, έδωσαν εντυπωσιακό παρόν, δεκάδες καταστηματάρχες επισιτιστικών επαγγελμάτων της πόλης, θέτοντας επί τάσεως το ζήτημα της …πέργκολας, με την Δημοτική Αρχή να αντιδρά και να επισημαίνει πως η Διαβούλευση, δεν γίνεται μόνο για τις πέργκολες.

Αλλά ωστόσο και στην εισήγηση, ήταν φανερό πως «κυριαρχούσε» το ζήτημα της πέργκολας, με αποτέλεσμα να υπάρχει …αιτιολογημένη ένσταση των καταστηματαρχών, που «βλέπανε» πως «στοχοποιούνται»…

Εξάλλου, στην εισήγηση, μόνο για τις πέργολες, υπήρχαν τρεις εναλλακτικές προτάσεις…

Ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Ταμήλος, έθεσε θέμα διαδικαστικό για την «παρθενική» συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ζητώντας ….θεωρητική συζήτηση σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση και εύλογο χρόνο στους Φορείς, να φέρουν προτάσεις.

Από την συνεδρίαση, αίσθηση, προκάλεσε, η απουσία λόγω διακοπών της Διευθύντριας Πολεοδομίας Τρικκαίων και βασική εισηγήτρια του θέματος κ. Πισκόγια, για να δώσει μια εικόνα σχετικά με την δημιουργία της εισήγησης…

«Ζητάμε λύση βιώσιμη με υπόψιν τις ανάγκες των καταστηματαρχών. Θέλουμε πρόταση και όχι μόνο τι προβλέπει ο Νόμος», ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Νίκος Αλεξίου, που έθεσε και το θέμα του ωραρίου μουσικής των καταστημάτων που αποφάσισε πρόσφατα η Δημοτική Αρχή.

«Έχουμε, επιχειρήσεις, κάναμε επενδύσεις και απασχολούμε προσωπικό. Φτιάξαμε πέργκολες γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο μας έδωσε την άδεια να τις κατασκευάσουμε και πλήρωσα το 2010 μόνο για τον Δήμο 11.666 ευρώ, απασχολώ 25 άτομα και πληρώνω σε μισθούς και Δημόσιο 44.100 ευρώ μηνιαίως», ανέφερε καταστηματάρχης, ενώ με επιχειρήματα, ο ιδιοκτήτης του «Plaza» Στέργιος Τριανταφύλλου, ζήτησε νομιμότητα, αλλά με τα ίδια μέτρα και σταθμά προς κάθε κατεύθυνση.

«Δεν είναι δυνατόν να μας προτρέπουν να κατασκευάσουμε πέργκολες για τα καταστήματά μας δαπανώντας 10.000 ευρώ περίπου και τώρα να μας ζητάνε να τα πετάξουμε στα σκουπίδια.»

Η κατάσταση, προκαλούσε συνεχώς αντιδράσεις από την Δημοτική Αρχή και ειδικά του Θανάση Βαβύλη, καθώς κατευθυνόταν συνεχώς γύρω από τις… πέργκολες.

Πάντως υπήρξαν και δεκάδες τοποθετήσεις και για πλατείες που δεν είναι «απελευθερωμένες», πεζοδρόμια που δεν … ανήκουν στους πεζούς, κοινόχρηστοι χώροι εγκαταλειμμένοι, περίπτερα πάνω σε πεζοδρόμια και ανυπαρξία μέτρων που να βοηθούν την κίνηση ΑμΕΑ.

Όσο για την ένταση που αναμένονταν να υπάρχει, υπήρξε από την στιγμή που ήταν φανερό πως υπάρχουν και συντεχνιακά συμφέροντα και μη εφαρμογή νόμου, όπως αναδείχθηκε περίτρανα και στην Επιτροπή Διαβούλευσης….

«Αυτό που αναδείχθηκε εδώ απόψε, ήταν το … εθιμικό δίκαιο», ανέφερε ο Δήμαρχος Χρήστος Λάππας, σε οργισμένο τόνο, αναφέροντας και το «ντου» προ καιρού στο γραφείο του από δημότες που ζητούσαν στο όνομα του … εθιμικού δικτύου, να «σβήσουν» κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας για παρκαρισμένα οχήματα πάνω σε πεζοδρόμια της οδού Καλαμάτας…



Πηγή: http://www.trikalanews.gr


------------------

Οι πέργκολες στο επίκεντρο της διαβούλευσης



Κυριάρχησαν στην προχθεσινή παρθενική συνεδρίαση του νέου καλλικρατικού οργάνου....

Η χρήση των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων, ιδίως στον πεζόδρομο της Ασκληπιού βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τρικκαίων.

Η έναρξη του διαλόγου για τη νέα κανονιστική διάταξη για τους κοινόχρηστους χώρους έφερε στην Επιτροπή το σύνολο των εκπροσώπων του επιχειρηματικού, εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου, όπως επίσης και δεκάδες επαγγελματίες, εργαζόμενους, οι οποίοι έθεσαν τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως ότι έχει να κάνει με τις πέργκολες επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν ξοδέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να τις κατασκευάσουν με τη Δημοτική Αρχή διά στόματος του Δημάρχου κ. Χρήστου Λάππα να υποστηρίζει ότι το έργο της Επιτροπής Διαβούλευσης δεν έχει να κάνει μόνο με τις πέργκολες αλλά και με άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη και τους δημότες.
Στην προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου οργάνου παρέστησαν 27 από τα 50 μέλη που συγκροτούν την επιτροπή, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, επεσήμανε πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η επιτροπή θα βαδίσει στο δρόμο της διαφάνειας για την εξουσία αλλά και της αποτελεσματικότητας».
Τη θέση ότι στην παρούσα χρονική φάση υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση βάσει της οποίας λειτουργούν τα καταστήματα, εξέφρασε ο νομικός πληρεξούσιος των καταστηματαρχών κ. Νίκος Αλεξίου στην τοποθέτησή του. «Εφόσον αυτά τα δεδομένα ανατραπούν τότε οι επαγγελματίες θα καταστραφούν οικονομικά, ενώ και ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών θα χάσει τις δουλειές του», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε από το προεδρείο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης να εξειδικεύσει τις προτάσεις που υπάρχουν. «Αν υπάρξει αιφνίδια απόφαση ερήμην των καταστηματαρχών, τότε θα επέλθει η οικονομική καταστροφή» ανέφερε υπογραμμίζοντας με νόημα.
Τη θέση των καταστηματαρχών υπερασπίστηκε ο κ. Στέργιος Ζουρνατζής αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος λέγοντας αρχικά πως “θεωρώ ότι η εισήγησης της Πολεοδομίας για τα καταστήματα είναι καθοριστικά αρνητική”. Ο ίδιος ζήτησε να δοθεί παράταση χρόνου στους επαγγελματίες και όχι βίαιη προσαρμογή, καθόσον η αγορά αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
«Αγωνιούν οι επαγγελματίες για το τι θα γίνει στη συνέχεια, σε καθημερινή βάση λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος. Επίσης ανέφερε ότι κάθε απόφαση που θα ληφθεί σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργήσει νέους ανέργους και να κλείσει καταστήματα. Επιπλέον ζήτησε άμεσες αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την πόλη μέσω του Δήμου με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Στη διάρκεια της προχθεσινής διαδικασίας το λόγο έλαβαν και εκπρόσωποι άλλων φορέων της πόλης, όπως ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ κ. Δημήτρης Νιαβής ζητώντας λύση στα κυκλοφοριακά προβλήματα που αφορούν τα υπεραστικά λεωφορεία με κυριότερο αυτό της κατάληψης των στάσεων από σταθμευμένα λεωφορεία.

Εχθρικότερη πόλη για τα ΑμεΑ!
Από άλλη οπτική γωνία ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμΕΑ “Η Αρωγή” κ. Κώστα Αναγνωστόπουλου ο οποίος αποκάλυψε ότι τα Τρίκαλα είναι η πλέον εχθρικότερη πόλη της Ελλάδας προς τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την ανεπιτυχή πρόσφατη προσπάθεια ενός ΑμΕΑ να προσεγγίσει το κτίριο των υπηρεσιών του ΙΚΑ Τρικάλων. “Δυστυχώς στην πόλη μας τα πεζοδρόμια είναι για τα εμπορεύματα των καταστημάτων και όχι για τους πεζούς” είπε χαρακτηριστικά.
Μια σειρά ακόμη κτιρίων στα οποία δεν υπάρχει προσβασιμότητα των ΑμΕΑ απαρίθμησε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γιώργος Πέτρου, μεταξύ αυτών ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και το ΙΚΑ.
Ως προς τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων αυτές περιορίστηκαν σε διαδικαστικά κυρίως θέματα με τον κ. Μιχάλη Ταμήλο να θέτει ζήτημα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα της διαβούλευσης ενός τόσο πολυάριθμου οργάνου ζητώντας πιο συγκροτημένη διαδικασία.
Πάντως, κατά την προχθεσινή διαδικασία έγινε σαφές ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν πρέπει να καταλήξει κατ’ ανάγκη σε ένα κοινό συμπέρασμα. Απλώς κατατίθενται διαφορετικές απόψεις οι οποίες θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.