Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

«Σημαντική η οικονομική ισορροπία του ΙΚΑ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Οι πέντε προτεραιότητες του Γιώργου Κουτρουμάνη.

Στη διασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας του ΙΚΑ, που πλήττεται από την υψηλή ανεργία και τη μείωση των εισφορών, αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πέντε είναι οι βασικές προτεραιότητες αυτή την περίοδο και για όλο το υπόλοιπο διάστημα.

1. Να αξιοποιήσουν όλους τους πόρους εθνικούς και κοινοτικούς σε όλα τα Υπουργεία με στόχο να ενισχύσουν τα προγράμματα απασχόλησης, διατήρησης θέσεων εργασίας αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης.

2. Να βελτιώσουν κατά 300 εκ. ευρώ περίπου τα έσοδα των ταμείων, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και να πετύχουν και να υπερκαλύψουν το στόχο της μείωσης των δαπανών κυρίως στον τομέα του φαρμάκου και των παρόχων υγείας που αντιστοιχεί σε ποσό 1,3 δις ευρώ περίπου.

3. Να αντιμετωπίσουν προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη που συνδέονται περισσότερο με την καθυστέρηση των διαδικασιών έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα ενεργοποιήσουν τη νέα διάταξη που ψηφίζεται στη Βουλή για την προσωρινή σύνταξη και θα θέσουν σε λειτουργία 2 ακόμα ΚΕΠ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

4. Να εφαρμόσουν μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τους νόμους αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Παράλληλα, προωθούν την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου.

Συγκεκριμένα:


• Θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έτσι ώστε μέχρι τέλους του μήνα να έχουν την νέα λίστα με τα ΒΑΕ (μέχρι τις 20 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει την πρόταση της).

• Θα ολοκληρώσουν μέχρι τέλους της επόμενης εβδομάδας η ψήφιση του νομοσχέδιου για το ΣΕΠΕ που περιλαμβάνει και άλλες σημαντικού ενδιαφέροντος ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου.

• Θα καταθέσουν μέχρι 20 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

• Μέχρι 20 Ιουλίου το αργότερο το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ θα ενεργοποιήσουν την Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του εργόσημου.

• Μέχρι τέλος Αύγουστου θα ολοκληρώσουν τις μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1/1/2012. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα. Θα ενισχύσουν και θα στελεχώσουν την Εθνική Αναλογιστική Αρχή προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

• Θα ολοκληρώσουν την απογραφή των συνταξιούχων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Όπως είναι γνωστό έχει ολοκληρωθεί στον ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και έχει ξεκινήσει στο ΙΚΑ.

• Από 1/9/2011 θα θέσουν σε λειτουργία τον νέο μεγάλο φορέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

• Από 1/9/2011 θα λειτουργήσει το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) από το οποίο θα εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας ανεξάρτητα από το Ταμείο Ασφάλισης.

• Θα προωθήσουν το σχέδιο νόμου για την προστασία του καταναλωτή που περιλαμβάνει χρήσιμες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες.

• Θα προωθήσουν άμεσα την ενοποίηση ΠΑΕΠ-ΕΚΑΕ για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην έρευνα αλλά και στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης. Σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΣΕΠΕ. Παράλληλα, θα προωθήσουν την ενοποίηση της εργατικής εστίας και εργατικής κατοικίας.

5. Θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για την ενίσχυση των συμπολιτών εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Αυτό το χαρακτήρα έχουν οι ρυθμίσεις για το ΕΚΑΣ, για την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων για υγειονομική περίθαλψη αλλά και των εργαζομένων με λίγα ένσημα. Αυτό το χαρακτήρα έχουν οι ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.