Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ποιοι αγρότες και πότε δικαιούνται επικουρική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ο κλάδος πρόσθετης ασφάλισης αφορά κυρίως όσους είχαν ασφαλιστεί και πλήρωναν εισφορές από το 1988 -όταν και ξεκίνησε προαιρετικά η καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ- μέχρι το 1998, όταν δημιουργήθηκε ο κλάδος κύριας ασφάλισης και η πληρωμή εισφορών έγινε υποχρεωτική για όλους.




Ο κλάδος πρόσθετης ασφάλισης αφορά κυρίως όσους είχαν ασφαλιστεί και πλήρωναν εισφορές από το 1988 -όταν και ξεκίνησε προαιρετικά η καταβολή εισφορών στον ΟΓΑ- μέχρι το 1998, όταν δημιουργήθηκε ο κλάδος κύριας ασφάλισης και η πληρωμή εισφορών έγινε υποχρεωτική για όλους.

Όσοι αγρότες εκείνη τη δεκαετία ήταν εγγραμμένοι στον Οργανισμό, αλλά δεν πλήρωναν εισφορές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρόνια εκείνα για να συμπληρώσουν την απαιτούμενη "25ετία χωρίς εισφορές", για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης.

Εναλλακτικά μπορούν να εξαγοράσουν μερικά χρόνια που τους υπολείπονται, για να συμπληρώσουν την προβλεπόμενη "15ετία με εισφορές", ώστε να εξασφαλίσουν και πάλι τα 230 ευρώ της βασικής σύνταξης. Όσοι είχαν επιλέξει να πληρώνουν εισφορές -που ήταν περίπου το 40% των τότε εγγεγραμμένων στον Οργανισμό- έχουν δύο επιλογές:

Α) Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρόνια εκείνα για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να βγουν στη σύνταξη. Φέτος, για παράδειγμα, ένας 65χρονος αγρότης χρειάζεται 13 πληρωμένα χρόνια στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ για να βγει στη σύνταξη. Αν έχει μόνο 10, αλλά είχε πληρώσει εισφορές άλλα τρία χρόνια τη δεκαετία 1988-1997, τότε μπορεί να τα συνυπολογίσει ώστε να βγει στη σύνταξη.

Β) Μπορούν να προσαυξήσουν τη σύνταξή τους με ένα επικουρικό βοήθημα. Για τη χορήγηση της επικουρικής απαιτείται:

  • Συνταξιοδότηση από τον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης
  • Συμπλήρωση 10 ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών
  • Συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

Για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου απαιτείται:
  • Συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου από τον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών ή άλλον φορέα κύριας ασφάλισης
  • Συμπλήρωση 5 ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών
  • Ο επιζών σύζυγος να μη συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε πηγή (για τη σύνταξη θανάτου)
  • Τα ορφανά παιδιά να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους από τον κλάδο κύριας ασφάλισης (για τη σύνταξη θανάτου).

Τι χρειάζεται για σύνταξη θανάτου


Η χήρα ή ο χήρος και τα ορφανά παιδιά αγρότη δικαιούνται σύνταξη θανάτου σε περίπτωση που ο θανών ασφαλισμένος είχε τις χρονικές προϋποθέσεις, που απαιτούνται για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης. Επίσης θα πρέπει ο επιζών σύζυγος να μη συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή, περιλαμβανομένου και του ΟΓΑ. Τα προστατευόμενα παιδιά θα πρέπει να είναι άγαμα και ανήλικα ή διαφορετικά να είναι μικρότερα από 24, αλλά να σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές. Η σύνταξη χορηγείται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, αν κατά τον χρόνο του θανάτου τα παιδιά είναι ανίκανα για κάθε εργασία κι εφόσον η ανικανότητα επήλθε πριν από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους ή κατά τη διάρκεια της φοίτησης.

Οι δικαιούχοι συντάξεως θανάτου, που δικαιούνται παράλληλα σύνταξη από τον ΟΓΑ λόγω γήρατος ή αναπηρίας, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μία από αυτές τις συντάξεις. Για παράδειγμα, οι επιζώντες σύζυγοι που παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου μπορούν, εφόσον είναι αγρότες, να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στον κλάδο κύριας ασφάλισης και όταν συμπληρώσουν τις νόμιμες προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν από αυτόν, παραιτούμενοι από τη σύνταξη λόγω θανάτου. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται για τον επιζώντα σύζυγο σε ποσοστό 50% και για κάθε παιδί σε ποσοστό 25% του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ή εδικαιούτο να λάβει ο θανών. Δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει συνολικά το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Σε περίπτωση που ο θανών συνταξιούχος ελάμβανε και τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, τότε η χήρα δικαιούται να την πάρει εφόσον:
  • Είναι 65 ετών.
  • Ο γάμος έχει τελεσθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης του θανόντος.
  • Δεν λαμβάνει σύνταξη για οποιαδήποτε αιτία από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Προϋποθέσεις για βοηθήματα αναπηρίας


Οι προϋποθέσεις για να λάβει ο αγρότης σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο είναι:

Αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, που θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 έτος κατά ιατρική πρόβλεψη.

Χρόνος ασφάλισης και καταβολής εισφορών 5 ετών, από τα οποία δύο χρόνια μέσα στην πενταετία που προηγείται του έτους που έγινε ανάπηρος ή εναλλακτικά 15 χρόνια ασφάλισης και καταβολής εισφορών, περιλαμβανομένου και του χρόνου ασφάλισης στον κλάδο πρόσθετης.

Ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει τα 26 δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν λόγω αναπηρίας, αν έχουν καταβάλει τις προβλεπόμενες εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα από της υποχρεωτικής ή προαιρετικής υπαγωγής τους στην ασφάλιση μέχρι και του χρόνου επέλευσης της αναπηρίας.

Η σύνταξη αναπηρίας απονέμεται για όσο χρόνο ορίζεται από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, και μπορεί να είναι οριστική, εφόσον οι Επιτροπές γνωματεύσουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη.

Η σύνταξη καθίσταται αυτοδικαίως οριστική όταν ο συνταξιούχος:
  • Έχει συμπληρώσει τα 55 και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από Υγειονομικές Επιτροπές.
  • Έχει συμπληρώσει τα 60 και χρόνο συνταξιοδότησης 5 συνεχόμενων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τουλάχιστον δύο εξετάσεις από Υγειονομικές Επιτροπές.
  • Έχει συμπληρώσει συνεχή 12ετή συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
  • Έχει συμπληρώσει 20ετή διακεκομμένη συνταξιοδότηση, αλλά από τριετίας συνεχή, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Το ποσό της αναπηρικής σύνταξης υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται και το ποσό της σύνταξης λόγω γήρατος, δεν μπορεί όμως να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Από εργατικό ατύχημα


Ο αγρότης δικαιούται σύνταξη αναπηρίας ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης αν η αναπηρία οφείλεται σε εργατικό ατύχημα. Το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία. Σε περίπτωση ατυχήματος εκτός εργασίας ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξη αναπηρίας, αν έχει πραγματοποιήσει τον μισό χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο (2,5 χρόνια). Το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης στην 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Οι συνταξιούχοι αναπηρίας δικαιούνται και τη βασική σύνταξη με τις ίδιες προϋποθέσεις, εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο. Εξαιρούνται (δικαιούνται δηλαδή βασική αναπηρική σύνταξη) όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη κ.λπ. Το ποσό της βασικής σύνταξης λόγω αναπηρίας είναι ίσο προς το εκάστοτε ποσό της βασικής σύνταξης λόγω γήρατος και φέτος προσδιορίζεται στα 230,40 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.