Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Οι Ροδίτες στο πλευρό των ΑΜΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα του ρατσισμού απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες άγγιξε η “ΠΡΟΟΔΟΣ”.

”Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε κοντά στα άτομα αυτά φαίνεται να βρίσκεται σημαντική μερίδα των κατοίκων της Ρόδου.
“Όταν γνωρίζω ότι κάποιο άτομο με αναπηρία χρειάζεται τη βοήθειά μου και μπορώ να την προσφέρω το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη” αναφέρει ο Γιώργος Μαχραμάς.
Όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Τσιμπιδάκης με τη σύζυγό του οι ίδιοι βρίσκονται κοντά στα άτομα αυτά όσο μπορούν. “ Δεν πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της Ρόδου είναι ρατσιστές, ούτε ότι υπήρξαν ποτέ! Πάντα είμαστε κοντά στα άτομα με ειδικές ανάγκες και προσπαθούμε όσο μπορούμε να εξυπηρετούμε αν κάποιος έχει ανάγκη”.
Η Αλεξάνδρα Μουσαφίδου δηλώνει ότι πρέπει να βοηθάμε τα άτομα αυτά όποτε χρειάζονται την βοήθειά μας και όχι να τα κοιτάμε με περιφρόνηση. “Προσωπικά δεν είμαι ρατσίστρια, αλλά διαπιστώνω ότι αρκετοί γνωστοί μου, έχουν τέτοιες τάσεις. Οι μεγαλύτεροι λειτουργούν ως πρότυπα για τους πιο μικρούς σε ηλικία, και δυστυχώς τους δίνουν το λάθος παράδειγμα” εξηγεί η Αλεξάνδρα Μουσαφίδου.
Η κ. Δήμητρα ,η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, έκανε λόγο για “επιτήδειους” που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. “Εχω δει κατά καιρούς ΑΜΕΑ να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από συνανθρώπους μας. Τους βάζουν να ζητιανεύουν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Είναι πολύ λυπηρό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στην οικογένειά μου έχουμε άτομο με ειδικές ανάγκες και είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με το θέμα αυτό”, αναφέρει ενώ συνεχίζει παροτρύνοντας τις οικογένειες με Α.Μ.Ε.Α να βρίσκονται κοντά τους προσφέροντας φροντίδα και αγάπη και να μην τα περιθωριοποιούν.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε στην “ΠΡΟΟΔΟ” και ο Πρόεδρος Συλλόγου ΑΜΕΑ Ρόδου Μανώλης Ζηδιανάκης. “Δυστυχώς ακόμα υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις απέναντι στα άτομα αυτά, βέβαια σε μικρότερο βαθμό στο νησί μας συγκριτικά με άλλα μέρη”, εξηγεί.
Παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει διοργανώσει εκδηλώσεις και ημερίδες σχετικές με το θέμα αυτό, οι ρίζες του προβλήματος φαίνεται να εντοπίζονται στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του συλλόγου. “Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ξεχωριστά σχολεία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό από μόνο του εντείνει το πρόβλημα και ενισχύει τη διαφορετικότητα”, δηλώνει ο Μανώλης Ζηδιανάκης.
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους υπολοίπους και ο βαθμός που διασφαλίζεται αυτή η θεμελιώδης αρχή δείχνει και το πολιτιστικό επίπεδο που βρίσκεται κάθε χώρα. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών είναι αδιαπραγμάτευτο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας κάτι που φαίνεται να γνωρίζει καλά η κοινωνία της Ρόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.