Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Ρινικό σπρέι αντί εμβολίου για τη γρίπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα ρινικό σπρέι ενδέχεται να αντικαταστήσει το παραδοσιακό εμβόλιο κατά των μικροοργανισμών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Μέχρι σήμερα, συνηθίζεται ο κλασικός εμβολιασμός με ένεση κατά της γρίπης για παράδειγμα, ωστόσο Αμερικανοί επιστήμοντες υποστηρίζουν ότι πιο αποτελεσματική και εύκολη θα είναι η χρήση ενός ρινικού σπρέι.
Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου Όλμπανι της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντένις Μέτζγκερ, που παρουσίασαν την ανακάλυψή τους σε συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την Telegraph, συνδύασαν το περιεχόμενο των παραδοσιακών εμβολίων κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, με μια φυσική ανοσοποιητική χημική ουσία, την ιντερλευκίνη-12, η οποία ενισχύει την προστατευτική δράση του προϊόντος, το οποίο χορηγείται στον ασθενή από την μύτη με ψεκασμό.

Το σπρέι αφενός αυξάνει την αντίσταση των ρινικών κοιλοτήτων στις μολύνσεις και αφετέρου σταματά ευκολότερα την μόλυνση προτού αυτή εδραιωθεί στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό, το σπρέι υπόσχεται καλύτερη προστασία έναντι μιας πιθανής πανδημίας, π.χ. από την γρίπη των χοίρων ή των πτηνών. Μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί δυνατό τα ρινικά σπρέι να είναι αρκετά αποτελεσματικά, γι’ αυτό ο εμβολιασμός με ένεση ήταν πάντα η προτιμώμενη μέθοδος.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι το ρινικό σπρέι προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι διαφόρων μικροοργανισμών, όπως ο ιός της γρίπης, το βακτήριο του πνευμονιόκοκου κ.α. Η αποτελεσματικότητα του σπρέι βασίζεται ιδιαίτερα στη δράση της ιντερλευκίνης-12, που ενεργοποιεί τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, οδηγώντας σε αύξηση των αμυντικών λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τους «εισβολείς».

«Οι μολυσματικοί παράγοντες ευθύνονται ακόμα για περίπου το 25% των θανάτων παγκοσμίως και οι κυριότεροι ‘δολοφόνοι’ είναι οι οξείες μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος. Είναι δύσκολο όμως να επιτευχθεί ανοσία στο σημείο εισόδου των μικροοργανισμών και έτσι τα παραδοσιακά εμβόλια προσφέρουν μερική μόνο προστασία. Ο ενδορινικός εμβολιασμός παρακάμπτει αυτό το πρόβλημα, επιτυγχάνοντας ανοσία στις πνευμονικές οδούς, πράγμα που εμποδίζει την αρχική μόλυνση και τις συστημικές επιπλοκές. Ο εμβολιασμός μέσω ρινικού σπρέι είναι μια μη επεμβατική διαδικασία, που είναι πιο εύκολη σε σχέση με τον εμβολιασμό μέσω ένεσης», δήλωσε ο Μέτζγκερ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.