Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Το Αvastin σώζει πρόωρα βρέφη από τύφλωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το φάρμακο Αvastin, που χορηγείται για διαφορετικούς καρκίνους όπως ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού, μπορεί επίσης να προλάβει την τύφλωση σε πρόωρα βρέφη των οποίων τα μάτια δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως τη στιγμή της γέννησης.

Περί τα 50.000 άτομα παγκοσμίως είναι τυφλά εξαιτίας της αποκαλούμενης «αμφιβληστροειδοπάθειας της προωρότητας» (ένα γνωστό παράδειγμα είναι ο τραγουδιστής Στίβι Γουόντερ ). Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Τhe Νew Εngland Journal of Μedicine», μία και μόνο ένεση του φαρμάκου Αvastin (δραστική ουσία μπεβασιζουμάμπη) στα μάτια πρόωρων βρεφών ήταν πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της τύφλωσης σε σύγκριση με τη διεξαγωγή επέμβασης με λέιζερ (αποτελεί τη συνήθη μέθοδο που ακολουθείται όταν το πρόωρο βρέφος εμφανίσει προβλήματα όρασης).
Απλή και με μικρό κόστος εφαρμογή
Παρ΄ ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με το θέμα, σύμφωνα με την επικεφαλής της νέας μελέτης Ελεν Μιντζ-Χίτνερ από το Κέντρο Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας η καινούργια προσέγγιση είναι πολλά υποσχόμενη αφού η εφαρμογή της είναι πολύ απλή και γρήγορη ενώ και το κόστος της μικρό. Την ίδια στιγμή η επέμβαση με λέιζερ απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, γενική αναισθησία ενώ συνδέεται και με υψηλότερο κόστος.

Τα νέα ευρήματα προέκυψαν έπειτα από μελέτη σε 150 πρόωρα βρέφη με βλάβες του αμφιβληστροειδούς, τα μισά εκ των οποίων έλαβαν ένεση Αvastin ενώ τα υπόλοιπα υποβλήθηκαν σε επέμβαση με λέιζερ. Οπως φάνηκε μετά τη λήψη του Αvastin, μόνο το 6% των βρεφών εμφάνισε υποτροπή της αμφιβληστροειδοπάθειας σε σύγκριση με ποσοστό 42% στην ομάδα της επέμβασης.
 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.