Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

«Τα Σαββατόβραδα με νόημα πρέπει να γίνουν θεσμός»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Συνέντευξη του σκηνοθέτη Αντώνη Ρέλλα, υπεύθυνου για τα «νοηματικά σαββατόβραδα» του θεάτρου κωφών


Αντώνης Ρέλλας : "Το μέτωπο ενάντια στον ρατσισμό πρέπει να είναι ενιαίο"

“Νιώθω βέβαιος ότι γεννήθηκε ένας νέος θεσμός” δηλώνει σε συνέντευξη που μας παραχωρεί ο σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας, ειδικός συνεργάτης του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος και υπεύθυνος για την σειρά από “Σαββατόβραδα με νόημα” που θα φιλοξενούνται μέχρι το Σάββατο 2 Απριλίου στον φιλόξενο χώρο του Θεάτρου (Σαχτούρη 8 -10).

Στην συνέντευξή του ο Α. Ρέλλας προαναγγέλλει “σειρά ενεργειών μετά τις 2 Απριλίου ώστε να εξελιχτεί η φετινή πρωτοποριακή παρέμβαση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος σε μόνιμο θεσμό” .
ΕΡΩΤΗΣΗ: ToΘέατρο Κωφών Ελλάδος επί τρεις σχεδόν δεκαετίες έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο το “ανέβασμα” παραστάσεων από μεικτά σχήματα κωφών και ακουόντων ηθοποιών. Πως προέκυψε άξαφνα το φετινό “άνοιγμα” σε προβολές ταινιών με θεματολογίες που αφορούν ευρύτερα τον ρατσισμό και τον στιγματισμό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Περίπου συμπτωματικά όπως όλα τα καινούρια πράγματα στην ζωή. Το Θέατρο Κωφών χρηματοδοτείται από το περίσσευμα αγάπης των συντελεστών του, τα έξοδα και τα χρέη τρέχουν. Απευθύνθηκαν λοιπόν στις αρχές του χρόνου οι άνθρωποι του Θεάτρου στο υπουργείο πολιτισμού για επιχορήγηση, δεν τους δόθηκε. Η οικονομική δυσπραγία γεννά χώρο για συζήτηση, η συζήτηση γεννά χώρο για σκέψη, η σκέψη πάντα εξελίσσεται και εμβαθύνει. Με αφορμή τον φράκτη που το Θέατρο Κωφών ένιωσε να ορθώνεται μπροστά του, η σκέψη έτρεξε στους φράκτες που ορθώνονται τους τελευταίους μήνες στους μετανάστες, αυτό ήταν. Τα Σαββατόβραδα με νόημα ήταν το αποτέλεσμα της ανάγκης να διατυπώσουμε ενιαίο λόγο για τους φράκτες του αποκλεισμού στο σύνολό τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο εύκολη ή δύσκολη απεδείχθη η μετεξέλιξη της ιδέας σε πράξη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :  Το βασικό πρόβλημα ήταν το οικονομικό. Το δικαίωμα προβολής των αντιρατσιστικών ταινιών ή ντοκιμαντέρ που θα επιλέγαμε συνεπάγεται κόστος, δεν ξέραμε ποιό μπορεί να ναι αυτό και αν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Οταν μεταφέραμε την πρότασή μας στους δημιουργούς, η ανταπόκρισή τους ήταν πλήρης, ούτε καν τέθηκε προς συζήτηση θέμα οικονομικής αμοιβής. Η προθυμία και συμπόρευσή τους, ήταν για μας η βέβαιη απόδειξη ότι αξίζει τον κόπο. Απεδείχθη για μιά ακόμη φορά σε τούτη την ζωή, ότι αυτό που στην σκέψη είναι αντιληπτό σαν πρόβλημα στην πράξη μπορεί να είναι το έναυσμα για την λύση. Αρκεί να τολμάμε ...
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου τα “Σαββατόβραδα με νόημα” έχουν ξεκινήσει την πορεία τους. Η πρώτη αποτίμηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρώτο Σάββατο το θέατρο ήταν κατάμεστο, βάσει των κρατήσεων που έχουν γίνει περιμένουμε να συμβεί το ίδιο μέχρι και τις 2 Απριλίου. Προσωπικά νιώθω βέβαιος ότι γεννήθηκε ένας θεσμός που θα ζήσει για πολλά χρόνια. Αναμένω να αγκαλιαστεί από το αναπηρικό κίνημα στο οποίο έχουμε απευθύνει κάλεσμα, αλλά και από όλα τα λεγόμενα αντιρατσιστικά κινήματα. Διότι πέρα και πάνω από όλα τα Σαββατόβραδα με νόημα είναι μιά πρόταση αντιρατσιστικής στρατηγικής. Δηλώνουν με έμφαση και ένταση ότι οι ρίζες του ρατσισμού – είτε αυτός στοχοποιεί τον ανάπηρο είτε τον μετανάστη είτε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα – είναι ενιαίες, άρα ενιαία πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στρατηγική σημαίνει υιοθέτηση μεσοπρόθεσμων  στόχων. Υπάρχουν τέτοιοι; Εχουν δουλευτεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως. Προηγείται βέβαια το στάδιο της πρώτης αποτίμησης που θα γίνει μετά τις 2 Απριλίου. Κατόπιν, έχουμε σαν στόχο την πιό ενεργό συμμετοχή και στήριξη των αντιρατσιστικών κινημάτων. Ηδη μελετάμε τους καλύτερους όρους και τρόπους για την οργάνωση μεγάλης εκστρατείας που θα μυήσει όλους τους αντιρατσιστικά σκεπτόμενους στα θέματα αναπηρίας. Ο χώρος της αναπηρίας παραμένει ακόμα ... άγνωστη χώρα για τα περισσότερα αντιρατσιστικά κινήματα, παρότι η ατζέντα διεκδικήσεων των αναπήρων είναι αξιακά αμιγώς αντιρατσιστική. Το σχήμα είναι κοινωνικά οξύμωρο και θέλουμε να κάνουμε την αρχή ώστε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία του ...
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μας διατυπώσατε τον στόχο ολίγον θεωρητικά. Στην πράξη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Στην πράξη τα πράγματα εξελίσσονται βήμα βήμα. Εχουμε σχεδιάσει σειρά ενεργειών ώστε να εξελιχθεί η φετινή πρωτοποριακή παρέμβαση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος σε μόνιμο θεσμό. Το πρώτο βήμα μας είναι συνάντηση που έχουμε ήδη αιτηθεί στον δήμαρχο Αθηναίων και αναμένουμε να οριστεί. Στην συνάντηση θα αξιώσουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα το επιτύχουμε, να δοθεί οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το Θέατρο Κωφών τα τελευταία χρόνια. Στρατηγική θεσμοποίησης χωρίς βέβαιη στέγη δε νοείται, όπως επίσης δε νοείται η μη στήριξη του δήμου της Αθήνας. Το Θέατρο Κωφών και η αντιρατσιστική του στρατηγική είναι θεσμοί Αθήνας . Αν θέλετε να το διατυπώσω διαφορετικά, είναι θεσμοί που συνάδουν με τις αρχές που έχει στην θεωρία αγκαλιάσει η σημερινή δημοτική αρχή της πόλης. Αναμένουμε, λοιπόν, την εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη. Ο,τι πιό αυτονόητο. Γι’ αυτό και νιώθουμε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε...  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.