Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η λειτουργία εξειδικευμένων κέντρων τραύματος θα έσωζε ζωές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής τραύματος του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνιας (University of Southern Carolina) του Λος Άντζελες, Δημήτρη Δημητριάδη, η λειτουργία οργανωμένων κέντρων και συστημάτων αντιμετώπισης τραύματος θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των θανάτων από τραυματισμό, σε ποσοστό 25-30%.
«Το τραύμα είναι επιδημία και κατάρα του αιώνα μας. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες κάτω των 44 ετών. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν άριστοι γιατροί, δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές για την αντιμετώπιση του τραύματος και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για τη δημιουργία κέντρων τραύματος» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πριν από 5-6 χρόνια στη χώρα μας για τη δημιουργία κέντρων τραύματος δεν ευοδώθηκε.

Στη χώρα μας η Αθήνα, έχει ανάγκη από 5-6 Κέντρα Τραύματος και η Θεσσαλονίκη από δύο, σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής στο Α.Π.Θ., Θωμά Γερασιμίδη. «Το 80% των θανάτων από τραύματα θα μπορούσε να προληφθεί. Δυστυχώς, όμως η ανταπόκριση της Πολιτείας είναι μηδενική έως αρνητική» πρόσθεσε ο κ. Γερασιμίδης. Στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής τραύματος στο Πανεπιστήμιο Γουιτγουότερσραντ (Witwatersrand) του Γιοχάνεσμπουργκ, Ηλία Δεγιάννη, το 40% των εισαγωγών στα χειρουργεία οφείλεται σε τραύμα. Όμως, τα περιστατικά αυτά, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Νότιας Αφρικής, αντιμετωπίζονται σε Κέντρα Τραύματος που έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως «δίκοπο μαχαίρι» τη βοήθεια που επιχειρούν να προσφέρουν οι περαστικοί στους τραυματίες σε περίπτωση ατυχήματος. «Για να μπορεί κανείς να βοηθήσει έναν τραυματία θα πρέπει να ξέρει τις βασικές αρχές αντιμετώπισης του τραυματία, να ξέρει πώς να προστατέψει τη σπονδυλική στήλη και τις αεροφόρους οδούς. Αυτό μπορεί να γίνει με μια απλή εκπαίδευση» εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, αναφέροντας παράλληλα ότι στις Η.Π.Α., σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, διδάσκεται το μάθημα «Βασικές αρχές αντιμετώπισης τραυματία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.