Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΕΚ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 1/0
Οικογενειακή κατάσταση δικαιούχουΗμέρες εργασίας (ελάχιστες)
Μεμονωμένα άτομα2200
Εποχιακά εργαζ (οικοδ)1400
Παραμεθόριος1200
Αναπ. 67%1500
Τυφλός1200
Κιν. Αναπ. – παραπληγικός600
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 2/0
Οικογενειακή κατάσταση δικαιούχουΗμέρες εργασίας (ελάχιστες)
Δικαιούχος παντρεμένος2000
Δικαιούχος με αναπ.67% ιδίου ή συζύγου1400
Δικαιούχος εποχ. Εργαζόμενος1200
Παραμεθόριος1000
Τυφλός1100
Βαρ. Κιν. Ανάπηρος ή παραπλ.500
Νιόπαντρος νέο ζευγάρι1400
Νιόπαντρος εποχιακά Εργαζόμενος1000
Νιόπαντρος παραμεθόριος ή αναπηρ.67%700
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 3/1
Οικογενειακή κατάσταση δικαιούχουΗμέρες εργασίας (ελάχιστες)
Δικαιούχος με ένα προστατ. Παιδί1800
Εποχιακά εργαζόμενος1200
Αναπ-. 67% ιδίου ή προστ. μέλους1100
Παραμεθόριος1000
Ανύπ. Μητέρα ή χήρος/α700
Ανυπ.μητέρα ή χήρος /α & αναπ.67%500
Βαρ.κιν. αναπ. Ή παραπληγικός500
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 4/2
Οικογενειακή κατάσταση δικαιούχουΗμέρες εργασίας (ελάχιστες)
Δικαιούχος με δύο προστατ. Παιδιά1600
Εποχιακά εργαζόμενος1200
Παραμεθόριος1000
Αναπ-. 67% ιδίου ή προστ. μέλους900
Ανύπ. Μητέρα ή χήρος/α700
Ανυπ.μητέρα ή χήρος /α & αναπ.67%500
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 5/3
Οικογενειακή κατάσταση δικαιούχουΗμέρες εργασίας (ελάχιστες)
Δικαιούχος με 3 προστατ. Παιδιά1400
Εποχιακά εργαζόμενος1000
Αναπ-. 67% ιδίου ή προστ. μέλους800
Παραμεθόριος700
Ανύπ. Μητέρα ή χήρος/α700
Ανυπ.μητέρα ή χήρος /α & αναπ.67%500
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 6/4
Οικογενειακή κατάσταση δικαιούχουΗμέρες εργασίας (ελάχιστες)
Δικαιούχος με 4 προστατ. Παιδιά1100
Εποχιακά εργαζόμενος800
Παραμεθόριος ή Αναπ. 67%700
Ανύπ. Μητέρα ή χήρος/α700
Ανυπ.μητέρα ή χήρος /α & αναπ.67%500
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 7/5-11/9
Οικογενειακή κατάσταση δικαιούχουΗμέρες εργασίας (ελάχιστες)
Δικαιούχος με 5-9 Παιδιά800
Αναπη.του ιδίου ή προστ.μέλους 67%500
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ 12/10 και άνω
Οικογενειακή κατάσταση δικαιούχουΗμέρες εργασίας (ελάχιστες)
Δικαιούχος με 10 και άνω παιδιά700
Με αναπη.του ιδίου ή προστ.μέλους 67%500
Παρατηρήσεις: 
- Ως κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών θεωρούνται οι κάτοικοι των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Καστοριάς, Φλώρινας, και των νησιών Ρόδου, Κώ, Νισύρου, Σύμης, Καρπάθου, Ικαρίας, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, Σάμου Καστελόριζου, Χίου, Μυτιλήνης Λήμνου, Σαμοθράκης, Τήλου, Κάσου, Χάλκης και των πέριξ ευρισκομένων νησιών που υπάγονται διοικητικά στα μεγαλύτερα από αυτά.
- Νιόπαντρα θεωρούνται τα ζευγάρια που έχουν τελέσει το γάμο τους μέσα στα δύο (2) τελευταία ημερολογιακά έτη μέχρι την υποβολή τις αίτησης για τη δανειοδότηση.
- Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω προσωρινής ή οριστικής αναπηρίας με ποσοστό 67% και άνω ή λόγω θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος, δικαιούνται στεγαστική συνδρομή ανεξαρτήτως ημερών εργασίας αρκεί για τις ημέρες εργασίας που είχαν ασφαλισθεί σε Οργανισμό κύριας ασφαλίσεως μισθωτών, είχαν καταβληθεί οι προβλεπόμενες υπέρ του ΟΕΚ εισφορές και κατά το χρόνο συνταξιοδότησής τους ήταν δικαιούχοι του ΟΕΚ.
Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου, δικαιούνται στεγαστική συνδρομή, αρκεί ο θανών δικαιούχος να πληρούσε τις αναφερόμενες στο παραπάνω εδάφιο προϋποθέσεις.
- Οι άγαμες μητέρες, οι εν χηρεία άνδρες και γυναίκες που προστατεύουν τουλάχιστον 1 παιδί, οι δικαιούχοι που είτε οι ίδιοι είτε ένα προστατευόμενο μέλος τους έχει αναπηρία 67% και άνω, οι εποχιακά εργαζόμενοι, ανάλογα με τη ζώνη εγκατάστασής τους, υπάγονται στις ευνοϊκότερες για τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις.
- Από τις παραπάνω ημέρες εργασίας σε ασφάλιση, τουλάχιστον 120 συνολικά πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί τα τρία (3) τελευταία χρόνια, που προηγούνται του χρόνου υποβολής τις αίτησης για στεγαστική συνδρομή, για να θεμελιώνεται δικαίωμα υποβολής. Σε περίπτωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος κατώτατος συνολικός αριθμός των 120 ημερών εργασίας, ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα, υποβάλλοντας αίτηση στον ΟΕΚ, να τις συμπληρώσει με εξαγορά, εφόσον οι ημέρες εργασίας που υπολείπονται για τη συμπλήρωση των 120, δεν υπερβαίνουν τις 50, με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των ημερών εργασίας του είναι τουλάχιστον αυτό που απαιτείται για την κατηγορία του. Η εξαγορά αυτή υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην VI ασφαλιστική κλάση του ΙΚΑ.
- Ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση υπολογίζονται οι ημέρες συνταξιοδότησης των δικαιούχων που είχαν συνταξιοδοτηθεί προσωρινά λόγω αναπηρίας με ποσοστό 50% και άνω και στη συνέχεια κατόπιν επανεξέτασης από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή του ασφαλιστικού του φορέα ή παρατάθηκε η προσωρινή του συνταξιοδότηση με το ίδιο ποσοστό αναπηρίας ή κρίθηκαν οριστικά ή επ’ αόριστο συνταξιούχοι ή ικανοί για κάθε εργασία.
- Οι Έλληνες εργατοϋπάλληλοι που εργάσθηκαν στο εξωτερικό πριν την υποβολή τις αίτησης για στεγαστική συνδρομή και έχουν πραγματοποιήσει μέσα στα όρια της επικράτειας τις ημέρες εργασίας της κατηγορίας τους, αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει τις 120 ημέρες εργασίας στην Ελλάδα συνολικά για τα τρία προηγούμενα τις υποβολής της αίτησης έτη, μπορούν να εξαγοράσουν όσες ημέρες εργασίας από αυτές τους λείπουν, εξοφλώντας ταυτόχρονα και τις υπέρ ΟΕΚ οφειλόμενες εισφορές, με βάση την ίδια παραπάνω ασφαλιστική κλάση του ΙΚΑ. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις οι εργατοϋπάλληλοι πρέπει να εργάζονται μέσα στα όρια της Επικράτειας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
- Για το χρόνο στράτευσης ως ημέρες εργασίας υπολογίζονται στην ασφάλιση, δέκα (10) για κάθε μήνα στράτευσης και μόνο εφόσον αυτές απαιτούνται για τη συμπλήρωση των συνολικών ημερών εργασίας της κατηγορίας τους.
- Οι ημέρες επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθένειας ή κύησης και λοχείας υπολογίζονται ως ημέρες εργασίας σε ασφάλιση.
- Σε περίπτωση που κανείς από τους δύο συζύγους δεν έχει πραγματοποιήσει το συνολικό αριθμό ημερών εργασίας που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα του ΟΕΚ, τότε συνυπολογίζονται και οι ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιηθεί από τον ή την σύζυγο είτε βρίσκεται στη ζωή είτε πέθανε, εφόσον το σύνολο των ημερών εργασίας και των 2 συζύγων υπερβαίνει κατά 30% τις ημέρες εργασίας της κατηγορίας στην οποία ανήκουν.
- Για την αλλαγή του τόπου χρησιμοποίησης του δανείου που εγκρίθηκε βάσει του μειωμένου αριθμού ημερών εργασίας για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών και τους Ομογενείς από την τέως Σοβιετική Ένωση, πρέπει ο δικαιούχος να έχει πραγματοποιήσει μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για αλλαγή, τον ελάχιστο αριθμό ημερών εργασίας που απαιτείται για τους δικαιούχους της κατηγορίας του της περιοχής όπου θα χρησιμοποιηθεί το δάνειο.
- Με παιδιά εξομοιώνονται οι εγγονοί και αδελφοί του δικαιούχου που προστατεύονται από αυτόν.
- Οι πολιτικοί πρόσφυγες που επαναπατρίσθηκαν και είναι άστεγοι μπορούν να συμμετέχουν στα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού, εφόσον καταβάλλουν την αναλογούσα εργατική και εργοδοτική εισφορά για εξαγορά του συνόλου ή μέρους των ημερομισθίων, σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.
- Οι εργατοϋπάλληλοι των οποίων ο γάμος λύθηκε με το θάνατο του ή τις συζύγου ή με αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου και συντηρούν παιδιά, εξομοιώνονται με έγγαμους δικαιούχους
- Δικαιούχοι για τις στεγαστικές παροχές του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας είναι:
1. Εργάτες ή υπάλληλοι που κατοικούν και εργάζονται στην Ελλάδα, εφόσον είναι ασφαλισμένοι σε Οργανισμό κύριας ασφάλισης μισθωτών (ΙΚΑ ή υπάλληλοι από ΟΤΕ, ΔΕΚΟ και Τράπεζες), καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ και καλύπτουν τις βασικές ασφαλιστικές προϋποθέσεις για στεγαστική συνδρομή από τον ΟΕΚ.
2. Συνταξιούχοι Οργανισμών κύριας ασφάλισης μισθωτών, που έχουν καταβάλει ως εργαζόμενοι, εισφορές υπέρ ΟΕΚ.
Προσοχή: Η ιδιότητα του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου πρέπει να συντρέχει κατά το χρόνο υποβολής τις αίτησης για τις παροχές.

Πηγή: http://www.oek.gr/ και Οδηγός του Πολίτη με Αναπηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.