Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Το χασμουρητό είναι «κολλητικό» μετά την ηλικία των πέντε ετών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τα μωρά και τα μικρά παιδιά μέχρι πέντε ετών έχουν «ανοσία» στο χασμουρητό των άλλων και δεν το μιμούνται ενστικτωδώς, όπως οι πιο μεγάλοι.

Οι ερευνητές, υπό τον ψυχολόγο δρα Τζιμ Άντερσον του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, μελέτησαν 22 βρέφη και μικρά παιδιά, στα οποία έδειξαν βίντεο άλλων παιδιών, ενηλίκων (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας κάθε παιδιού), καθώς και ζώων που χασμουριόντουσαν.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά χασμουριούνται αυθόρμητα μέχρι τα πέντε τους χρόνια, χωρίς να επηρεάζονται από κάποιον άλλο.
Όμως, από την ηλικία των πέντε μέχρι των 11 ετών, όλα πια τα παιδιά «κολλάνε» το χασμουρητό, όπως και οι ενήλικοι.

«Η ακριβής αιτία που χασμουριόμαστε δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πολύ καλά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στους ενήλικες το χασμουρητό είναι άκρως κολλητικό» δήλωσε ο Άντερσον, ο οποίος πρόσθεσε ότι το χασμουρητό μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη του μετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, η οποία συνεχίζεται σε όλη την παιδική ηλικία.

Η πιο πιθανή αιτία για το χασμουρητό είναι ότι αποτελεί αντίδραση για τα χαμηλά επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, προκειμένου να γεμίσουν οι πνεύμονες με αέρα και να αυξηθεί η ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.