Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Μεσογειακή αναιμία: Νέα μέθοδος διάγνωσης στο έμβρυο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σε συνέντευξη Tύπου, που οργανώθηκε στη Ρώμη, παρουσιάσθηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μιας νέας μεθόδου για τη διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας στο έμβρυο, σε πολύ πρώιμο στάδιο της κύησης.

Οι μελέτες είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του δημόσιου νοσοκομείου V. Cervello του Παλέρμο Σικελίας, με τον αναπληρωτή καθηγητή μαιευτικής -γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργο Μακρυδήμα.
Πρόκειται για την παρακέντηση εξωεμβρυϊκής κοιλότητας, που στην Ιταλία ονομάσθηκε «celocentesi».

Αναλυτικά, απορροφάται μια μικρή ποσότητα υγρού από την εξωεμβρυϊκή κοιλότητα, στο διάστημα από την έκτη μέχρι την ένατη εβδομάδα της κύησης, δηλαδή πέντε εβδομάδες νωρίτερα από τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου.

«Τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας, διαμέσου της μεθόδου «celocentesi», είναι πολύ σημαντικά και θα δημοσιευθούν σύντομα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Haematology» τόνισε ο Έλληνας γυναικολόγος, Γιώργος Μακρυδήμας. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι έρευνες για την ασφάλεια της μεθόδου, που σύμφωνα με τον Έλληνα και τους Ιταλούς επιστήμονες, κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική.

Όπως υπογραμμίσθηκε, οι περαιτέρω μελέτες πραγματοποιήθηκαν από κοινού με τον Κύπριο καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη, ιδιαίτερα πεπειραμένο στον προγεννητικό έλεγχο και την εμβρυϊκή ιατρική.

Επόμενος στόχος της ελληνοϊταλικής αυτής συνεργασίας είναι η ενδομήτρια θεραπεία, με τη δυνατότητα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο έμβρυο, αλλά και η προσπάθεια για εμβρυϊκή διάγνωση του συνδρόμου «down».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.