Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

Έχεις πίεση; Φάε καρπούζι!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα αποκαλύπτει ότι το καρπούζι μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό, φυσικό όπλο εναντίον της προϋπέρτασης... μιας διαταραχής που αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της υπέρτασης και κατ’ επέκταση της καρδιοπάθειας.


Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αρτούρο Φιγκερόα και ο καθηγητής Μπαχράμ Αριμάντι διαπίστωσαν ότι 6 γραμμάρια αμινοξέος L-σιτρουλίνη από εκχύλισμα καρπουζιού την ημέρα, επί 6 εβδομάδες, βελτίωσαν σημαντικά την αρτηριακή λειτουργία και έτσι ελάττωσαν την αρτηριακή πίεση και στους 9 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη τους.
Οι εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα, τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες ηλικίας 51 έως 57 ετών, έπασχαν από προϋπέρταση.
«Το εύρημά μας υποδηλώνει ότι το καρπούζι είναι ''λειτουργικό τρόφιμο'' που ασκεί αγγειοδιασταλτική δράση, εμποδίζοντας έτσι την προϋπέρταση να εξελιχθεί σε κανονική υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό» δήλωσε ο δρ Φιγκερόα.
«Το καρπούζι αποτελεί την πιο πλούσια, εδώδιμη φυσική πηγή L-σιτρουλίνης, μιας ουσίας που σχετίζεται στενά με την L-αργινίνη» εξήγησε ο δρ Φιγκερόα. «Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για τον σχηματισμό του νιτρικού οξειδίου, το οποίο με τη σειρά του παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του αγγειακού τόνου και στην υγιή αρτηριακή πίεση».
Όταν η L-σιτρουλίνη εισέλθει στον οργανισμό, μετατρέπεται σε L-αργινίνη, η οποία υπάρχει και σε μορφή συμπληρώματος, αλλά πολλοί υπερτασικοί δεν μπορούν να την καταναλώσουν, επειδή τους προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως η ναυτία και η διάρροια.
Ο δρ Φιγκερόα εκτιμά ότι, αν το εύρημα επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, πολλοί ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν ένα χάπι καρπουζιού, για να ρυθμίζουν καλύτερα την πίεσή τους.
Η προϋπέρταση είναι μια κατάσταση ενδιάμεσα στη φυσιολογική πίεση και στην υπέρταση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 43% των ανδρών και το 36% των γυναικών στην Ελλάδα έχουν προϋπέρταση, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις άλλες χώρες της Δύσης είναι παραπλήσια (στις ΗΠΑ 43% των ανδρών και 39% των γυναικών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.