Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Περισσότερα αγαθά επιθυμούν οι... θυμωμένοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο θυμός μάς ωθεί να επιθυμούμε περισσότερο την απόκτηση αντικειμένων.

«Ο θυμός ενεργοποιεί μια περιοχή της αριστερής πλευράς του εγκεφάλου που σχετίζεται με πολλά θετικά συναισθήματα, ενώ μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να θέλουν να αποκτήσουν κάτι» εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

«Οι άνθρωποι κινητοποιούνται να δράσουν ή να αποκτήσουν κάποιο αντικείμενο, επειδή θα τους ανταμείψει. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι το αντικείμενο είναι θετικό και καθιστά κάποιον ευτυχισμένο» ισχυρίζεται ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, Henk Aarts.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε αν το ίδιο ισχύει και για τον θυμό και την επιθυμία για αντικείμενα. Οι συμμετέχοντες κοίταξαν φωτογραφίες αντικειμένων, όπως ένα φλιτζάνι ή ένα στυλό, σε οθόνη υπολογιστή, ενώ δεν γνώριζαν ότι αμέσως πριν από την εμφάνιση κάθε αντικειμένου η οθόνη αστραπιαία έδειχνε είτε ένα θυμωμένο είτε ένα φοβισμένο ή ένα ουδέτερο πρόσωπο. Οι εμβόλιμες φωτογραφίες συνέδεαν ένα συναίσθημα με το κάθε αντικείμενο.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να σφίξουν μια χειρολαβή, για να αποκτήσουν ένα αντικείμενο που επιθυμούσαν, και όσοι το έσφιξαν πιο δυνατά είχαν περισσότερες πιθανότητες να το πετύχουν. Η εν λόγω έρευνα κατέδειξε ότι προσπάθησαν περισσότερο να αποκτήσουν αντικείμενα που σχετίζονταν με θυμωμένα πρόσωπα.

Ο Aarts δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να ρίξουν «φως» σε θέματα που αφορούν στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.