Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

Τα λίπη επηρεάζουν τη γονιμότητα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι άνδρες που καταναλώνουν πολλά κορεσμένα και μονοακόρεστα λίπη έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Αντιθέτως, όσοι ακολουθούν διαιτολόγια πλούσια σε ωφέλιμα λίπη, όπως τα ωμέγα-3 (που υπάρχουν στα ψάρια), έχουν πιο υγιή και πιο δραστήρια σπερματοζωάρια.
Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κυρίως στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κάθε είδους επεξεργασμένα κρέατα. Ενώ τα μονοακόρεστα λίπη υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, το οποίο είναι μεν ωφέλιμο για την υγεία, αλλά όταν καταναλώνεται με μέτρο.
Στη μελέτη, που πραγματοποίησαν η δρ Τζιλ Άταμαν και οι συνεργάτες της και παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), συμμετείχαν 91 άνδρες, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης λόγω υπογονιμότητας.
Όπως έδειξε η μελέτη, οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λίπη είχαν κατά 41% λιγότερα σπερματοζωάρια από όσους λάμβαναν τα λιγότερα. Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν φαγητά που «κολυμπούσαν» στο λάδι είχαν κατά 46% λιγότερα σπερματοζωάρια απ' αυτούς που περιλάμβαναν στη διατροφή τους φυσιολογικές ποσότητες ελαιολάδου.
Κατά τη δρ Άταμαν, οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελούν αιτία υπογονιμότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, αν ένας άνδρας έχει οριακό αριθμό σπερματοζωαρίων και τρώει πολλά λίπη, μπορεί εξαιτίας τους να γίνει υπογόνιμος. Αν, όμως, έχει άφθονα σπερματοζωάρια, η μείωσή τους δεν θα τον καταστήσει υπογόνιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.