Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Αόρατες» οι ρευµατικές νόσοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με καθυστέρηση ενός έτους κατά μέσο όρο γίνεται η θεραπεία των ρευµατικών νοσηµάτων στην Ελλάδα, γεγονός που µπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από ρευµατικά νοσήµατα. Ο όρος αυτός περιλαμβάνει περίπου ογδόντα διαφορετικές διαγνώσεις στο µυοσκελετικό σύστηµα, ενώ ορισμένα ρευµατικά νοσήµατα προσβάλλουν και εσωτερικά όργανα. Τα νοσήματα αυτά - όπως και όλα τα αυτοάνοσα - είναι πολύ πιο συχνά στις γυναίκες.
Τα αίτια είναι τις περισσότερες φορές άγνωστα. Σηµαντικό ρόλο παίζει η κληρονοµική προδιάθεση, ενώ επιδρούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθώς και ο τρόπος ζωής.
Νέες έρευνες δείχνουν ότι µια λοίµωξη από βακτήρια ή ιούς µπορεί να πυροδοτήσει την εκδήλωση της νόσου σε ανθρώπους µε γενετική προδιάθεση. Επίσης, το κάπνισµα έχει αποδειχθεί ότι συµβάλλει στην έναρξη της ρευµατικής νόσου και επιδεινώνει την εξέλιξή της.

Το στρες διαδραματίζει, επίσης, καταλυτικό ρόλο. «Όσοι έχουν αυτοάνοσα νοσήµατα δεν διαχειρίζονται καλά το στρες» επισηµαίνει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών κ. Χ. Μουτσόπουλος. «Πρόσφατη µελέτη µας έδειξε ότι τα άτοµα µε αυτοάνοσα νοσήµατα έχουν συχνά αυτοεπιθετικότητα, ενώ το 80% από αυτούς πάσχει από λανθάνουσα κατάθλιψη».

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση των ρευµατικών νοσηµάτων γίνεται κυρίως µε κλινική εξέταση. Η οποία επιβεβαιώνεται µε µέτρηση αντισωµάτων στο εργαστήριο και έλεγχο των οργάνων µε απεικονιστικές µεθόδους.

«Τα στοιχεία µας δείχνουν ότι η αντιµετώπιση των ρευµατικών νοσηµάτων γίνεται µε καθυστέρηση περίπου ενός χρόνου» τονίζει ο κ. Μουτσόπουλος. «Ιδιαίτερα σε ορισµένα νοσήµατα, όπως είναι η ρευµατοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος, η θεραπεία είναι πιο αποτελεσµατική, όταν η παρέµβαση γίνει µέσα στους τρεις πρώτους µήνες από την εµφάνιση των συµπτωµάτων. Το 80% των φλεγµονωδών νόσων είναι εµφανές µέσα σε τρεις µήνες από την έναρξη της νόσου».

Στη ρευµατοειδή αρθρίτιδα, για παράδειγµα, η βλάβη των αρθρώσεων φαίνεται στο περίπου 50% των ακτινογραφιών των ασθενών, οι οποίες γίνονται µέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της νόσου. Μάλιστα, µε τη µαγνητική τοµογραφία µπορεί να εντοπιστούν αλλαγές στη δοµή των αρθρώσεων, µόλις δύο µήνες µετά την εµφάνιση της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.