Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Την πρωτιά για τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή θέλει η IBM

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προς το παρόν στην κορυφή βρίσκεται ο Sunway TaihuLight της Κίνας.

Την πρωτιά από την Κίνα για τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου επιδιώκει να κλέψει η IBM, αφού όπως ανακοίνωσε σκοπεύει να αναπτύξει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια ένα μηχάνημα με επεξεργαστική ισχύ 200 petaflop!

Η Κίνα κατέκτησε πρόσφατα την πρωτιά για τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή με το μηχάνημα Sunway TaihuLight των 93 petaflop, στον κατάλογο Top500 με τους πιο αξιόλογους υπερ-υπολογιστές του κόσμου.

Το μηχάνημα της IBM θα φέρει την ονομασία IBM Summit και θα είναι ακόμα ισχυρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού το 2014 η IBM είχε ανακοινώσει ότι στόχος της είναι η ανάπτυξη ενός υπερ-υπολογιστή ισχύος 150 petaflops.

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τους Power9 μικροεπεξεργαστές της IBM σε συνδυασμό με τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών Volta της Nvidia.

Όπως ισχυρίζεται η IBM, ο Summit θα έχει 5 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική απόδοση από τον προκάτοχό του, τον Titan, χρησιμοποιώντας ωστόσο πολύ λιγότερους κόμβους. Συγκεκριμένα, ο Titan χρησιμοποιεί 18.688 κόμβους ενώ ο Summit θα χρησιμοποιεί μόλις 3.400. Κάθε κόμβος του επερχόμενου μηχανήματος θα περιέχει πολλαπλούς Power9 και Volta επεξεργαστές και όλα μαζί θα συνδέονται μεταξύ τους με το υψηλής ταχύτητας πρωτόκολλο επικοινωνίας NVLink της Nvidia.

Ο Summit είναι προγραμματισμένο να παραδοθεί στο Εθνικό Εργαστήριο Όουκ Ρίτζ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ το 2018.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.