Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Τελωνεία: Χιλιάδες εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ δεν μπορούν να εκτελωνιστούν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χιλιάδες είναι τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονται στα τελωνεία όλης της χώρας και δεν μπορούν να εκτελωνιστούν με το νέο τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης καθώς δεν υπάρχουν οι τιμοκατάλογοι με τις Αξίες Λιανικής προ Φόρων στα παλαιότερα μοντέλα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr, σε δύο ημέρες, δηλαδή στις 15 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία που έχουν οι έμποροι που τα έχουν εισάγει μέχρι τις 31 Μαΐου (Δήλωση Άφιξης Οχήματος - ΔΑΟ) για να τα εκτελωνίσουν!

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να καταστεί δυνατό από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι Αξίες Λιανικής προ Φόρων για τα παλαιότερα μοντέλα.

Στελέχη από τα τελωνεία εκτιμούν πως αν δεν επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς στον εκτελωνισμό των εισαγόμενων μεταχειρισμένων τουλάχιστον μέχρι να κατατεθούν οι Αξίες Λιανικής προ Φόρων από τις εισαγωγικές εταιρείες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένας εκτελωνισμός οχήματος με ότι και αν σημαίνει αυτό για τα δημόσια έσοδα.

Στα καινούρια η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται και μάλιστα σε κάποιες εταιρείες που διαθέτουν πολυτελή μοντέλα ο νέος τρόπος υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης έχει μειώσει το κόστος εκτελωνισμού έως και πάνω από 20.000 ευρώ.

Ειδικότερα η κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας σε συνδυασμό με τον σταθερό χαμηλό συντελεστή σε 32% από 50% σε αυτοκίνητα με αξίες από 25.001 ευρώ και άνω έχει δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες ώστε το κόστος εκτελωνισμού σε αρκετά υπερπολυτελή αυτοκίνητα να μειώνεται.

Συγκεκριμένα σε όχημα με αξία λιανικής 100.000 ευρώ με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης αλλά και την επιβολή του Φόρου Πολυτελείας το κόστος εκτελωνισμού ανέρχονταν σε περίπου 60.000 ευρώ.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού του Τέλους Ταξινόμησης το κόστος εκτελωνισμού μειώνεται στις 39.000 ευρώ δηλαδή 21.000 ευρώ λιγότερα!

Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν το μειωμένο Τέλος Ταξινόμησης θα έχει αντίκτυπο και στην τελική τιμή διάθεσης του οχήματος προς τους καταναλωτές ή θα οδηγηθεί αυτούσιο στα κέρδη της εισαγωγικής εταιρείας...


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.