Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Τι είναι το σύνδρομο Sudeck

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην ιατρική πράξη υπάρχει η έννοια επιπλοκή. Μία επιπλοκή που εμφανίζεται μετά από μικρές ή μεγάλες κακώσεις στο χέρι ή στο πόδι, ή μετά από μικρά ή μεγάλα χειρουργεία, είναι η επιπλοκή Sudeck.

Τι είναι

Μετά από ένα χειρουργείο ή ένα κάταγμα και αφού έχει παρέλθει ο χρόνος πώρωσης του κατάγματος, δηλαδή 6 εβδομάδες (τόσο χρόνο χρειάζεται ένα κάταγμα να κολλήσει ή ένας τένοντας να δέσει) το άκρο (χέρι ή πόδι) ενώ θα έπρεπε να αρχίσει να ξεπρήζεται και να καλυτερεύει, δείχνει συνεχώς να πηγαίνει χειρότερα. Είναι πρησμένο, τόσο που τα δάκτυλα μοιάζουν σαν «πρησμένο κερί». Είναι πολύ επώδυνο, με πόνο συνεχή και νυχτερινό. Η κινητικότητά του είναι πολύ περιορισμένη και επώδυνη.


Πού οφείλεται

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί ευκρινές τι προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου Sudeck. Οι ερευνητές ομιλούν για κάποια μικρο-αγγειακή διαταραχή, αλλά δεν είναι κάτι σαφές και ξεκάθαρο.

Πώς ελέγχεται

Η διάγνωση ότι έχει εγκατασταθεί σ΄ ένα άκρο (χέρι ή πόδι) Sudeck είναι κυρίως κλινική, δηλαδή με την επισκόπηση, ότι είναι πρησμένο σαν ζυμάρι και στην ψηλάφηση, ότι είναι πολύ δύσκαμπτο και επώδυνες όλες οι κινήσεις, τίθεται η διάγνωση του Sudeck.

Επιβεβαίωση μπορεί κανείς να έχει με απλή ακτινογραφία, όπου φαίνονται τα οστά πολύ οστεοπορωτικά (γι' αυτό και ονομάζεται το Sudeck «αλγεινή οστεοπόρωση») και με μαγνητική τομογραφία όπου αναδεικνύεται η βαρεία οστεοπόρωση που το συνοδεύει.
Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση του Sudeck είναι δύσκολη. Μερικά τρικς που βοηθούν πολύ και ο ιατρικός κόσμος τα αγνοεί, είναι εναλλάξ λουτρά θερμά και κρύα, στο άλλο μέλος!! Δηλαδή βάζουμε εναλλάξ πρωί-βράδυ το άλλο μέλος (χέρι ή πόδι) σε λεκάνη με πολύ ζεστό (καυτό) νερό και μετά σε παγωμένο, για 5’ – 7’ λεπτά. Λόγω σύνδεσης των μελών με το συμπαθητικό σύστημα, το πάσχον μέλος γίνεται εξέρυθρο (κατακόκκινο).

Απαραίτητη επίσης είναι η άσκηση, ενεργητική και παθητική.

Σε πολύ βαρείες περιπτώσεις υποβοηθητική είναι η έγχυση ενδοφλεβίως κορτικοειδών με διακοπή στο μέλος για μισή ώρα της κυκλοφορίας του αίματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.