Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Μαίνεται στην Μαδρίτη η μεγάλη φωτιά στη χωματερή ελαστικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μειώθηκε ο κίνδυνος για τους κατοίκους των γύρω περιοχών και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Oι ισπανικές αρχές επέτρεψαν σήμερα στους περίπου 10.000 κατοίκους μιας περιοχής η οποία βρίσκεται κοντά σε μια τεράστια χωματερή ελαστικών αυτοκινήτων, όπου ξέσπασε μια πυρκαγιά στο νότιο τμήμα της Μαδρίτης, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς εκτιμούν ότι οι υγειονομικοί κίνδυνοι που προέρχονται από το τοξικό νέφος που κάλυψε την περιοχή έχουν ελαττωθεί.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν χθες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, που βρίσκονταν πολύ κοντά στην χωματερή, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νότια της Μαδρίτης, ενώ μια εντυπωσιακή στήλη μαύρου καπνού υψωνόταν πάνω από την περιοχή.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των κινδύνων για το ντόπιο πληθυσμό (…) η διαταγή εκκένωσης ήρθη» και «οι κάτοικοι αυτής της περιοχής μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφέρεια της Καστίλης- Λα Μαντσα (κεντρικά).

Οι αρχές εντούτοις συστήνουν στους κατοίκους να μην ανοίγουν τα παράθυρα των κατοικιών τους.

Η πυρκαγιά ξέσπασε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αυτήν την χωματερή, τη μεγαλύτερη της Ισπανίας σύμφωνα με τον Τύπο, που έχει έκταση ίση με 14 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 κι έκτοτε επεκτάθηκε ανεξέλεγκτα. Το 2003 οι αρχές την κήρυξαν παράνομη ωστόσο δεν έγινε τίποτα προκειμένου να απομακρυνθούν τα ελαστικά που είχαν συσσωρευτεί εκεί, παρά τις διαμαρτυρίες των οικολόγων.

Αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση εξηγήσεις για το θέμα.

Θεωρείται πολύ δύσκολη η κατάσβεση πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε ελαστικά κι ενδέχεται να συνεχίζουν να καίνε για μήνες ή και για χρόνια ακόμη.

Ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος της περιοχής Καστίλης- Λα Μάντσα, Φρανθίσκο Μαρτίνεθ Αρόγιο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σήμερα εκτιμώντας ότι η φωτιά μπορεί να σβηστεί σε διάστημα «δύο ή τριών ημερών».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.