Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Σοβαρά επεισόδια στη Γαλλία για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χημικά και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία.

Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του έχει κατακρημνιστεί, επεισόδια αμαυρώνουν τις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα και ένα μέτωπο «αντίστασης» έχει γεννηθεί στους κόλπους του ίδιου του στρατοπέδου, των Σοσιαλιστών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα απαρνηθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιό του για τις εργασιακές σχέσεις, επιδεικνύοντας έντονη αγωνιστική διάθεση 11 μήνες πριν από το τέλος της θητείας του.

Το σκηνικό υπήρξε λίγο πολύ το ίδιο και σήμερα, από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου, πριν από δύο μήνες: επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Στο Παρίσι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου απάντησαν με χρήση δακρυγόνων στις ρίψεις αντικειμένων από τους διαδηλωτές, ενώ τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας δεν φάνηκαν ικανά να εμποδίσουν την κλιμάκωση της έντασης.

«Δεν θα ενδώσω… διότι υπήρξαν πολλές κυβερνήσεις που ενέδωσαν» προειδοποίησε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε μια ομιλία του με «άρωμα» προεκλογικής περιόδου.

Αυτός ο νόμος «θα περάσει επειδή έχει συζητηθεί (…) έχει τροποποιηθεί» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1, όπου επίσης διαβεβαίωσε ότι έχει τη στήριξη των συνδικαλιστικών ενώσεων που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και μιας πλειοψηφίας των Σοσιαλιστών βουλευτών.

Ελλείψει ωστόσο της απαραίτητης πλειοψηφίας, η κυβέρνησή του προσέφυγε την περασμένη εβδομάδα σε ένα συνταγματικό «όπλο» για να διασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου σε πρώτη ανάγνωση χωρίς την ψήφο των βουλευτών.

Η απόφαση αυτή δεν έβαλε τέλος στις διαμαρτυρίες και σήμερα οι πολίτες κατέκλυσαν εκ νέου τους δρόμους εγκαινιάζοντας μια νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον του πολιτικού γραφείου ενός Σοσιαλιστή, ενώ στη Νάντη (δυτικά) οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απώθησαν το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση.

Απεργίες έχουν εξαγγελθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ολόκληρη την εβδομάδα.

«Όταν δεν μας ακούνε, πρέπει να τους κάνεις να σε ακούνε» δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT.

Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να καταστήσει το εργασιακό δίκαιο πιο ευέλικτο με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας που ανέρχεται στο 10% του πληθυσμού. Για τους επικριτές του ωστόσο το νομοσχέδιο ευνοεί τις επιχειρήσεις και εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των εργαζομένων.

Με τους διαδηλωτές να προέρχονται κυρίως από τους κόλπους της Αριστεράς, οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης πλημμυρίζουν τους δρόμους εδώ και εβδομάδες.

Η συμμετοχή μπορεί να έχει μειωθεί στις συγκεντρώσεις, ωστόσο η ένταση αυξάνεται και συγκρούσεις ξεσπούν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Αρκετά πια!» με τους ταραξίες τόνισε ο πρόεδρος και μίλησε για «περισσότερες από 1000 συλλήψεις, 60 καταδίκες» και «350 αστυνομικούς τραυματίες» από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει μειωθεί μόλις στο 15% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει και σε μια άλλη μάχη: εκείνη της επανεκλογής του.

Αν και δεν αποκάλυψε επίσημα τις προθέσεις του για το 2017, τις τελευταίες εβδομάδες επιδίδεται σε έναν απολογισμό της θητείας του, ανακοινώνει μέτρα προς όφελος του εκλογικού σώματος (επαναξιολόγηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πριμ για τους εκπαιδευτικούς) και επιχειρεί να επιβληθεί ως ο φυσικός υποψήφιος της Αριστεράς.

Η Γαλλία «πάει καλύτερα» υπογράμμισε σήμερα, ενώ κατηγόρησε τη Δεξιά ότι στοχεύει στην κατάργηση 350.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, ότι προτείνει μια «άδικη» φορολογία στα καταναλωτικά προϊόντα και θέλει να ευνοήσει τα έσοδα του κεφαλαίου.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από την Αριστερά» διαβεβαίωσε.

«Εάν εγώ δεν… εάν η Αριστερά δεν οδηγηθεί εκ νέου (στην εξουσία), θα είναι η Δεξιά που θα την καταλάβει ή η Άκρα Δεξιά» επισήμανε.

«Πρόκειται για μία προεκλογική ομιλία» εκτίμησε ο πρώην πρωθυπουργός της συντηρητικής παράταξης Ζαν Πιερ Ραφαρέν. «Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία» πρόσθεσε ο δεξιός γερουσιαστής Μπρούνο Ρετεγιό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.