Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Βγάζουν στο «σφυρί» 60.000 ακίνητα, πώς μπορείτε να γλιτώσετε το σπίτι σας - Τι γίνεται με τα «κόκκινα δάνεια»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αίρεται από μεθαύριο και το τελευταίο τυπικό νομικό εμπόδιο για την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων.

Στις λίστες αναμονής πλειστηριασμών βρίσκονται ήδη 60.000 'Ελληνες οι οποίοι από μεθαύριο θα ζουν με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού και με τον κίνδυνο να βρεθούν στο... δρόμο.

Εκτίμηση της αξίας

Βράδυ Παρασκευής η κυβέρνηση δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο από 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Πιο συγκεκριμένα το υπ' αριθμόν 59/2016 Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και παράλληλα καθορίζει το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας.

Αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής ο οποίος για το σκοπό, υποχρεούται να προσλάβει κατά την κρίση του πιστοποιημένο εκτιμητή φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Όσο και αν ακούγεται εξωπραγματικό το κόστος αμοιβής του εκτιμητή βαραίνει τον οφειλέτη!

Ήδη με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου υπάρχουν σε ετοιμότητα προς εκτέλεση 60.000 διαταγές πληρωμής! Σε 48 ώρες αυτοί οι άνθρωποι που ήδη ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά θα απέχουν ένα βήμα από την κορύφωση του δράματος.

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τρόπου αναζήτησης προστασίας από τη διαδικασία πλειστηριασμού οι οποίοι όμως δεν αφορούν ολόκληρη την ακίνητη και κινητή περιουσία.

Τα κριτήρια ένταξης στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 οριοθετούνται στα ακόλουθα:

- Ακαθάριστο εισόδημα έως 13.906 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 35.086 ευρώ για τετραμελείς οικογένεις.

- Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 180.000 ευρώ για άγαμους που αυξάνεται έως 260.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και εξασφάλιση από την τράπεζα αποδεικτικού εγγράφου ως προς την ιδιότητα του συνεργάσιμου δανειολήπτη.

Τα παραπάνω κριτήρια πρέπει να συντρέχουν συσσωρευτικά.

Αν ο δανειολήπτης - φυσικό πρόσωπο που δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ένταξης στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη, θα πρέπει να απευθυνθεί στην τράπεζα, προκειμένου να ρυθμίσει τις δανειακές του υποχρεώσεις επικαλούμενος τον Κώδικα Δεοντολογίας όπου προβλέπονται 22 περιπτώσεις ρυθμίσεων, οι βραχυπρόθεσμες, οι μακροπρόθεσμες και οι οριστικές προσκομίζοντας τα έγγραφα που σχετίζονται με τα περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης λάβει επιστολή από την τράπεζα πρέπει οπωσδήποτε εντός 15 εργάσιμων ημερών να συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο και να το προσκομίσει μαζί με τα σχετικά φορολογικά και οικονομικά του έγγραφα στην τράπεζα.

Η τράπεζα προκειμένου να υπολογίσει τη μηνιαία δόση για τη νέα ρύθμιση που βρίσκεται σε καθυστέρηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες οριοθετούνται για έναν ενήλικα στο πόσό των 537 ευρώ, για δύο ενήλικες στο ποσό των 906 ευρώ, για δύο ενήλικες με ένα τέκνο στο ποσό των 1.126 ευρώ και για δύο ενήλικες με δύο τέκνα στο ποσό των 1.347 ευρώ.

Αν δεν υπάρχει κοινή συμφωνία ο δανειολήπτης έχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο ελιγμού και μπορεί να απευθυνθεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή προκειμένου να βρεθεί εξωδικαστική λύση.

--------------

Στο "σφυρί" 7.500 ακίνητα στην Πάτρα


Το τελευταίο εμπόδιο για την έναρξη των πλειστηριασμών ανατράπηκε μέσω προεδρικού διατάγματος, με αποτέλεσμα περισσότερα από 7.500 ακίνητα στην Πάτρα και την υπόλοιπη Αχαΐα να μπαίνουν στο στόχαστρο των δικαστικών επιμελητών.

Από την ερχόμενη Τετάρτη δικαστικοί επιμελητές μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας των ακινήτων με «κόκκινα δάνεια» -κάτι που αφορά άμεσα και τους δανειολήπτες της περιοχής με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Να σημειωθεί πως η εκτίμηση θα γίνεται με επιβάρυνση των δανειοληπτών, ενώ την ίδια ώρα με έγγραφό της η ένωση ελληνικών τραπεζών ζητάει την αύξηση του αριθμού των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε λογαριασμούς κατά 50% γεγονός που σημαίνει πως στο επόμενο διάστημα ο αριθμός των υπό πλειστηριασμό ακινήτων στην Πάτρα ενδέχεται και να διπλασιαστεί.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.