Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

20 χρόνια κρατούσε το μυστικό για τον τάφο του Αριστοτέλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι προβολείς της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας στρέφονται για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση ότι, σύμφωνα με ισχυρότατες ενδείξεις, έχει βρεθεί o τάφος του Αριστοτέλη στη γενέτειρά του, τα αρχαία Στάγειρα.

Η αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο τον ανασκαφέα των αρχαίων Σταγείρων, διδάκτορα κλασικής αρχαιολογίας -συνταξιούχο σήμερα- Κώστα Σισμανίδη, κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου συνεδρίου με θέμα «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ηταν ένα μυστικό που ο αρχαιολόγος κρατούσε «φυλαγμένο» για 20 ολόκληρα χρόνια, αφού ήθελε να τεκμηριώσει επιστημονικά την ανακάλυψή του, τόσο με την προσεκτική μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων όσο και με την εμβάθυνση στις παλιές γραμματειακές πηγές.

«Τρεις μήνες μετά την ανακάλυψη του πεταλόσχημου αψιδωτού οικοδομήματος το 1996, ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι η αρχαιολογική μου σκαπάνη είχε φέρει στο φως το ταφικό ηρώο του Αριστοτέλη. Ωστόσο, βάζοντας τη λογική πάνω από το συναίσθημα, δεν το ανακοίνωσα, αφού ήθελα πρώτα να βεβαιωθώ», αποκάλυψε ο Κ. Σισμανίδης στη Realnews.

«Φυσικά δεν σας κρύβω ότι η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Πολλές φορές τα βράδια δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί, ναι μεν, είχα κάνει κάποιες αναφορές σε παλιότερα συνέδρια, ωστόσο δεν το είχα φωνάξει. Μάλιστα, ακόμη και τώρα δεν τολμώ να μιλήσω για αποδείξεις αλλά για ισχυρότατες ενδείξεις, που όμως φθάνουν στα όρια της βεβαιότητας».


Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews----------------

Ο τάφος του Αριστοτέλη από ψηλά


Το πιο σπουδαίο εύρημα από την εικοσαετή έρευνα στα αρχαία Στάγειρα, ο τάφος του Αριστοτέλη, ανακοινώθηκε από τον διδάκτορα κλασικής αρχαιολογίας, Κώστα Σισμανίδη, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια».

Πρόκειται για ένα πεταλόσχημο αψιδωτό οικοδόμημα που εντοπίστηκε στο μέσον της νότιας πλαγιάς του βορειότερου λόφου των Σταγείρων – λίγα μέτρα από την Στοά στην αγορά της πόλης.

Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα που κατέγραψε drone από τον τάφο του Αριστοτέλη.
Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.