Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Tα 7 επικίνδυνα πρότυπα που οι γονείς δίνουν στα παιδιά: Προσοχή!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ως γονείς είστε πρότυπα. Τι παραδείγματα όμως δίνετε; Όλοι έχουμε τυφλά σημεία και ακόμα και καλοί γονείς μερικές φορές αγνοούν κάποια παραδείγματα που δίνουν στα παιδιά τους μέσω των λόγων και των πράξεών τους.

Ακολουθούν 7 επικίνδυνα παραδείγματα τα οποία πρέπει να σταματήσετε να δίνετε:

Δεν πειράζει αν δεν σέβονται το σώμα τους

Κακομεταχειρίζεστε το σώμα σας τρώγοντας πολύ ή κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες; Πίνετε πολύ αλκοόλ; Λέτε άσχημα πράγματα για την εμφάνισή σας όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη; Τα παιδιά σας μαθαίνουν πόσο να εκτιμούν το σώμα τους παρατηρώντας εσάς. Τι παράδειγμα θέλετε να δώσετε;

Οι σχέσεις με τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες σχέσεις

Κοιμάστε με το έξυπνο κινητό σας κάτω από το μαξιλάρι σας; Διαβάζετε τα emails στο tablet σας όταν ο/η σύντροφός σας σάς λέει μια ιστορία κατά τη διάρκεια του δείπνου;Αν ναι, τότε μαθαίνετε στα παιδιά σας πως η στενή σχέση με μια οθόνη είναι πιο σημαντική από το να περνούν οι άνθρωποι ποιοτικό χρόνο μαζί.

Το επιδόρπιο είναι η ανταμοιβή επειδή ήταν «καλά παιδιά»

Έχετε πει ποτέ κάτι τέτοιο στο παιδί σας; «Αν είσαι καλό παιδί τώρα που θα πας στη γιαγιά, όταν γυρίσεις θα φας μπισκότα». Πολλοί καλοπροαίρετοι γονείς δωροδοκούν τα παιδιά τους με φαγητό. Η προσφορά ενός κεράσματος ως αποτέλεσμα καλής συμπεριφοράς είναι δελεαστική. Είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να κάνετε τα παιδιά να συνεργαστούν… τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα. Σαν παράδειγμα όμως είναι επικίνδυνο γιατί το αποτέλεσμά του μπορεί να είναι η ανθυγιεινή διατροφή, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κατά την ενηλικίωση.

Δεν πειράζει αν εξαπατήσουν… φτάνει να μην τα πιάσουν

Διαβάστε ένα παράδειγμα:

«Το γκαρσόν ξέχασε να μας χρεώσει το γεύμα. Θα φάμε τζάμπα απόψε! Πάμε να φύγουμε γρήγορα!»

Αν μαθαίνετε στα παιδιά σας πως το να εξαπατούν είναι καλό (εφ΄ όσον δεν τα πιάνουν) τους δίνετε ένα πολύ επιζήμιο παράδειγμα. Με αυτό τον τρόπο θα τους είναι πολύ εύκολο να αντιγράψουν σε ένα διαγώνισμα, να παραβούν το νόμο ή να είναι άπιστοι στον/στην σύντροφό τους. Κι όλα αυτά επειδή εσείς τα μάθατε πως δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις… εφ΄ όσον καλύπτουν τα ίχνη τους.

Teach-your-child-to-reading

Δεν πειράζει να μην κρατούν το λόγο τους

Λέτε σε άλλους πως θα τους τηλεφωνήσετε και δεν το κάνετε; Λέτε ότι θα τελειώσετε μια εργασία σε κάποια συγκεκριμένη ώρα αλλά μετά αλλάζετε γνώμη;Όταν δεν κρατάτε το λόγο σας, μαθαίνετε στα παιδιά σας πως η προσωπική ακεραιότητα δεν σημαίνει και πολλά και πως η αξιοπιστία δεν έχει σημασία.

Οι ερωτικές σχέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθού ως διαπραγματευτικό ατού

Αποφεύγετε τον/την σύντροφό σας ως «τιμωρία»; Ή αντίθετα, προσφέρετε μεγάλη στοργή μόλις κάνει κάτι που θέλετε;Τα παιδιά σας μπορεί να είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει αλλά θα πιάσουν το μήνυμα: οι ερωτικές σχέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν τους ανθρώπους ώστε εκείνα να αποκτήσουν αυτό που θέλουν.

Οι ανάγκες και οι επιθυμίες των άλλων είναι σημαντικότερες από τις δικές τους

Αποφεύγετε να δείχνετε στους άλλους ποιοι είστε; Μένετε σιωπηλοί αντί να ζητάτε αυτό που πραγματικά θέλετε;Είναι φυσικό να θέλετε να είστε αρεστοί και αποδεκτοί. Όταν όμως δεν ακολουθείτε την καρδιά σας, στέλνετε το μήνυμα στα παιδιά σας πως αυτό που θέλετε δεν έχει σημασία.

Όσον αφορά τη μελλοντική ευτυχία και ευχαρίστηση των παιδιών σας, αυτό αποτελεί το πιο επικίνδυνο παράδειγμα…

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο και νιώθετε ένοχοι γιατί έχετε κάνει πράγματα που δεν έπρεπε, μην γίνετε σκληροί στον εαυτό σας! (Το να τιμωρείτε τον εαυτό σας επειδή κάνατε ένα λάθος – άλλο ένα παράδειγμα που δεν πρέπει να δίνετε στα παιδιά σας).


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.