Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Απειλείται ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για πρώτη φορά, φέτος απειλείται το πασχαλινό έθιμο του ρουκετοπόλεμου στη Χίο, έπειτα από κοινή απόφαση των συνεργείων που κατασκευάζουν τις ρουκέτες και τα οποία καταγγέλλουν την Πολιτεία για αδιαφορία και έλλειψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας.

Κάτοικος της Χίου, που επί χρόνια συμμετέχει σε συνεργεία κατασκευής ρουκετών, μιλώντας στο enikos.gr αναφέρει: «Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί το έθιμο με ασφάλεια, αλλά μας ανάγκασαν να πάρουμε τη συγκεκριμένη απόφαση. Έχουμε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, ενώ οι φορείς που ασχολούνταν με το έθιμο έχουν βγάλει την ουρά τους απ’ ‘έξω. Συνεπώς, εμείς θεωρούμε άδικο να θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας και την ίδια στιγμή να δεχόμαστε απειλές από την αστυνομία ότι θα μας συλλάβουν».

Παράλληλα, προσθέτει πως κάποιοι από τους κατοίκους που μένουν γύρω από τις εκκλησίες, που διεξάγεται ο ρουκετοπόλεμος, αρνούνται να καλύψουν τα σπίτια τους. «Εμείς δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε θέλουμε να προκαλέσουμε ζημιές. Θέλουμε να διεξαχθεί το έθιμο με ασφάλεια. Ο δήμος σ’ όλα αυτά είναι απών. Έχουμε να κάνουμε με έναν δήμαρχο που δεν είναι από τον Βροντάδο και δεν τον ενδιαφέρει το έθιμο. Παλαιότερα ο δήμος ήταν κοντά μας, τώρα δεν έχουμε στήριξη και σ΄αυτό έχει συμβάλει και η οικονομική κρίση.«Θα πρέπει να καταλάβουν ότι για να κατασκευαστεί μια ρουκέτα χρειάζεται πολύς κόπος και χρήμα. Πρόκειται για ένα πολυέξοδο και επικίνδυνο χόμπι. Παρ’ όλα αυτά επιμένουν να μιλάνε για υλικές ζημιές και όχι για ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει ο κάτοικος που συμμετέχει κάθε χρόνο στο πασίγνωστο έθιμο.

«Η απόφασή μας είναι οριστική. Το κάνουμε επίτηδες για να προκληθεί ζημιά στον τουρισμό. Παίζουμε το τελευταίο μας χαρτί για να καταλάβουν την αξία και τον συμβολικό χαρακτήρα του εθίμου. Αν είναι να χαθούν ανθρώπινες ζωές ας εξαλείψει το έθιμο», καταλήγει.

Διαβάστε εδώ την κοινή απόφαση των συνεργείων κατασκευής ρουκετών:

«Μετά τις "δικαστικές" εξελίξεις και το θόρυβο των τελευταίων ημερών με φόντο το ρουκετοπόλεμο , έγινε χθες στο Βροντάδο , μια συνάντηση των "ρουκετατζήδων" και πάρθηκε από κοινού η απόφαση , να μην ρίξουν φέτος ρουκέτες.
Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε αλήτες, δεν υπάρχει καμιά υποστήριξη από κανέναν. Ούτε ο δήμαρχος , ούτε η πυροσβεστική, ούτε η αστυνομία μας αφήνουν άλλο περιθώριο.
Δεν μπορούμε πλέον , να δεχόμαστε απειλές για ΜΑΤ από τη Μεγάλη Παρασκευή στο Βροντάδο.
Δεν είναι δυνατόν , να προτάσσουν την προστασία των 15χρονων , από την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ , κατά την τρίωρη διάρκεια του ρουκετοπόλεμου , την ίδια ώρα που κάθε βράδυ , τα ίδια μικρά παιδιά , μπορούν να προμηθευτούν αλκοόλ απ΄ όπου θέλουν.
Δεν μπορεί "κάποια" από τα γύρω σπίτια να μην θέλουν να καλυφτούν με σύρματα ώστε να γίνει το έθιμο με ασφάλεια, την ίδια ώρα , που εμείς μειώσαμε δραστικά τον αριθμό των ρουκετών από 100.000 ... σε μολις 20.000 !!!
"Η απόφαση μας , από χθες είναι κοινή : ΦΕΤΟΣ , ΔΕ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΡΟΥΚΕΤΑ !!!
Επιτέλους , ας αναλάβει ο καθένας ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ !!!».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.