Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τα μεγάλα κόλπα με το εισαγόμενο γάλα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Έκρηξη» στις εισαγωγές από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη.

Αθρόες και ανεξέλεγκτες είναι οι εισαγωγές φθηνού γάλακτος στη χώρα μας, το οποίο βαφτίζεται ελληνικό, ενώ το σύστημα ελέγχου στις βιομηχανίες είναι «τυφλό» και μη συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας.

Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο εισήχθησαν περίπου 4.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος από το εξωτερικό, χωρίς κανείς να γνωρίζει πού διοχετεύθηκαν αφού δεν υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα με ξένες ετικέτες, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

«Λίμνες» γάλακτος από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη εισρέουν στη χώρα και είναι χρακτηριστικό ότι μόνο από τη Ρουμανία εισήχθησαν το 2015 πάνω από 30.000 τόνοι γάλακτος.

Το σύστημα ελέγχου μέσω του οποίου ελέγχονται οι παραδόσεις γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες και τις μεταποιητικές τυροκομικές μονάδες είναι στην ουσία τυφλό», αφού δεν είναι συνδεδεμένο με τα τελωνεία της χώρας. Τα στοιχεία που δίνουν οι βιομηχανίες και μονάδες μεταποίησης στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος δεν ανταποκρίνεται κατ΄ανάγκη στην πραγματικότητα.

Ο δρόμος για τις αθρόες εισαγωγές άνοιξε το 2014 με την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 μέρες και την κατάργηση της υποχρέωσης καταγραφής της χώρας προσέλευσης. Την ίδια ώρα οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως τελούν υπό καθεστώς εκβιασμού από τις γαλακτοβιομηχανίες και τους αναγκάζουν να πουλήσουν κάτω από τα όρια του κόστους παραγωγής, αν δεν θέλουν να μείνει αδιάθετη η παραγωγή τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.