Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Δημιουργία φυσικών κοινωνικών δικτύων για τα άτομα με νοητική υστέρηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλοι έχουμε ανάγκη από ανθρώπινες σχέσεις.

Την εξαιρετικά υψηλή σημασία που έχει η δημιουργία φυσικών κοινωνικών δικτύων για τα άτομα με νοητική υστέρηση τόνισαν όλοι οι ομιλητές της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Απριλίου 2016, από τον Σύλλογο Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» και την Πανελλήνια Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΕΛΕΔΩΝΗ».

Τα Φυσικά Ατομικά Κοινωνικά Δίκτυα είναι μια ευρύτερη και μακροχρόνια στόχευση για τα άτομα με Νοητική Υστέρηση με αξιοποίηση του κοινωνικού και του ανθρώπινου κεφαλαίου, επεσήμανε ο κος Bod Rhodes, Ιδρυτής του Οργανισμού Lives through friends παρουσιάζοντας την διεθνή οπτική και αναλύοντας την ιδέα της δημιουργίας κοινωνικών δικτύων γύρω από άτομα με νοητικές αναπηρίες.

Σχεδιάζοντας για μια ζωή, συνέχισε ο κος Rhodes είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε δράσεις, που προάγουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και την αυτονομία τους.

Tέλος, σχολίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος και την πορεία του ομώνυμου έργου, που υλοποιήθηκε από «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» στο διάστημα Μάιος 2015 – Απρίλιος 2016 μετά από εκπαίδευση όλου του προσωπικού του Συλλόγου «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ», που απασχολήθηκε στο συγκεκριμένο έργο ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Σημειώνεται πως το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Η κα Κυριακή Ιωάννου , Πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, όλους τους παρευρισκόμενους ότι στις 19 Απριλίου συνεδριάζει στη Γενεύη η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα Αναπήρων όπου αναμένεται και η έκδοση Γενικής Οδηγίας προς τα Κράτη – Μέλη, η οποία θα διευκρινίζει τις υποχρεώσεις και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουν στα Άτομα με Αναπηρία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές πάντως είναι:

Επιλογές: Να μπορείς να επιλέγεις που θα ζήσεις και με ποιους και πώς θα οργανώσεις τη ζωή σου.

Υποστήριξη: Προσωπική βοήθεια, βοήθεια στο νοικοκυριό, οικονομική ενίσχυση, στήριξη της οικογένειας.

Ενσωμάτωση: Τα Άτομα με Αναπηρία πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία στις κοινοτικές υπηρεσίες όπως ο γενικός πληθυσμός.

Η κ Πέννυ Παπανικολοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συλλόγου «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ», Ψυχολόγος, θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια με πολυετή πείρα σε βιωματική κατάρτιση στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα, τόνισε ότι με βάση 75ετή μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard, οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους έχουν μέγιστη αξία στη ζωή του καθενός μας. Οι κοινωνικές συνδέσεις, διευκρίνισε η κα Παπανικολοπούλου, που έχουμε μας κάνουν ευτυχισμένους. Η μοναξιά μπορεί να «σπάσει» έναν άνθρωπο. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που είναι πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα κτλ είναι πιο ευτυχισμένοι, είναι σωματικά υγιείς και ζουν περισσότερο από τα άτομα που είναι λιγότερο δεμένοι με άλλους ανθρώπους. Δυστυχώς κατέληξε η ομιλήτρια η Μοναξιά είναι η μεγαλύτερη… Αναπηρία…

Η κ. Μάρθα Κουτσογιαννούλη, Κοινωνική Λειτουργός στην «ΜΕΛΕΔΩΝΗ», συντονίστρια του προγράμματος1, διευκρίνισε ότι το Πρόγραμμα «Lives through friends» αποτελεί μια νέα προσέγγιση διαφορετική από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις των υπηρεσιών στήριξης ατόμων με αναπηρία. Παραδοσιακά οι υπηρεσίες στήριξης ξεκίνησαν να αναπτύσσονται με βάση κυρίως τις δυσκολίες και τις αδυναμίες των ατόμων με αναπηρία. Οι σύγχρονες τάσεις των υπηρεσιών πλέον είναι να υποστηρίζονται τα άτομα με αναπηρία εστιάζοντας και αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία. Έτσι προβάλλεται πια και ένα νέο πρότυπο για την αναπηρία.

Ο κ. Βασίλης Καλοπίσης, Συντονιστής λειτουργίας του Συλλόγου «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ», μαζί με μέλη δικτύων παρουσιάζοντας τρία συγκεκριμένα επιτυχημένα παραδείγματα κύκλων φιλίας που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος απέδειξε ότι η δημιουργία φυσικών, ατομικών, κοινωνικών δικτύων εμπλουτίζει και διευκολύνει τη ζωή του ατόμου με αναπηρία και σαφώς συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Η ύπαρξη κοινωνικού δικτύου γύρω από το άτομο με αναπηρία κάνει τη ζωή του ατόμου πιο όμορφη και πιο ασφαλή, διευρύνει τους ορίζοντές του και βέβαια προσφέρει νέες δυνατότητες. Τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται μεν την υποστήριξη μας, αλλά παράλληλα μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.