Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

«Επιχειρηματίες» μόλις 15 ετών εντυπωσίασαν με τις δημιουργίες τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παρουσίασαν «εικονικές επιχειρήσεις» βάζοντας τα θεμέλια για το επαγγελματικό τους μέλλον.

Είτε ζουν στην Αθήνα, είτε στην περιφέρεια, τα παιδιά έχουν την ικανότητα και το ταλέντο να πετυχαίνουν ότι βάζουν στο μυαλό τους. Ακόμα και να γίνουν «επιχειρηματίες» από την ηλικία των 15 ετών. Αυτό απέδειξαν οι μαθήτριες και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από την Αττική, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, που παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τις μαθητικές επιχειρήσεις τους στο The Mall Athens, στο Μαρούσι, την Παρασκευή, 1η Απριλίου.

Τα παιδιά, 15-18 ετών, είχαν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, και κατάφεραν να τις υλοποιήσουν μέσα σε μόλις λίγους μήνες, με τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», που προσφέρεται χωρίς κανένα κόστος στα σχολεία που υποβάλλουν αίτηση σε όλη την Ελλάδα.

Οι μαθητές, ευαισθητοποιημένοι από την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, κινήθηκαν επιχειρηματικά με στόχο την καινοτομία, αλλά και την κοινωνική αλληλεγγύη. Δημιούργησαν ισοθερμικά ρούχα για τους πρόσφυγες, επιχειρήσεις για τη φροντίδα προσφύγων και αστέγων, επιτραπέζιο παιχνίδι και κόμικς κατά του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και χειροποίητα ξύλινα στυλό από ελιά και πλάτανο με ενσωματωμένο USB stick, gadget για το αυτοκίνητο που στέλνει SMS σε 5 άτομα σε περίπτωση ατυχήματος, έξυπνες εφαρμογές για κινητά, γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, μπασκέτα από ανακυκλώσιμα υλικά που κρατά σκορ και επιβραβεύει την ανακύκλωση και πολλά άλλα.

Στην 10η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας συμμετείχαν 42 ομάδες από δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Καλλιτεχνικά, Πρότυπα Πειραματικά, αλλά και Σχολεία Ειδικής Αγωγής. Στο πλευρό της ομάδας του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου και της επιχείρησής τους «ΦρουτοΕΕΕΕΚ…πλήξεις» ήταν ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από όλη την εκδήλωση και το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

«Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά, η οποία σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επαγγελματική πορεία των παιδιών», είπε ο κ. Μαμαλάκης. «Στην εποχή μας δεν υπήρχαν τέτοια προγράμματα, βγήκαμε εντελώς απροετοίμαστοι στην αγορά εργασίας και αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες. Τώρα τα παιδιά που παρακολουθούν το πρόγραμμα "Εικονική Επιχείρηση" μαθαίνουν πρακτικά πως είναι η ζωή μετά το σχολείο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για το μέλλον τους».

«Δικός μου μαθητής που συμμετείχε στο πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση προτιμήθηκε από εργοδότη καθώς έδειχνε στο βιογραφικό του ότι είχε ήδη από τα μαθητικά του χρόνια εργασιακή εμπειρία», δήλωσε από το The Mall Athens, ο καθηγητής του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, κ. Παύλος Κουτσοβίτης, που υλοποιεί το πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece για έκτη συνεχόμενη χρονιά. «Είτε θελήσουν να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση, είτε να εργαστούν ως υπάλληλοι, η εμπειρία αυτή τους αναβαθμίζει σε σχέση με άλλα παιδιά που δεν έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της αληθινής ζωής».

Μετά την Αθήνα, σειρά έχει τώρα η Θεσσαλονίκη για να φιλοξενήσει τις επιχειρηματικές ιδέες των σχολείων από τη Βόρεια Ελλάδα. Η Εμπορική Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, την Παρασκευή, 8 Απριλίου από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece, αφού αξιολογήσει όλες τις ομάδες, θα αναδείξει το «Καλύτερο Περίπτερο», την «Καλύτερη Ομάδα» και την πιο «Καινοτόμο Ιδέα». Επίσης θα απονεμηθούν και έπαινοι για επιμέρους τομείς όπως μάρκετινγκ, πολιτισμού, εκπαίδευσης κ.ά.

Στις 30 Απριλίου, οι ομάδες θα καταθέσουν τα business plan των επιχειρήσεών τους και μετά θα γίνει η επιλογή των 10 «Εικονικών Επιχειρήσεων» που θα πάρουν την πρόκριση στον τελικό διαγωνισμό για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016» που θα γίνει τον Ιούνιο. Η ομάδα που θα κερδίσει θα διαγωνιστεί στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του «Junior Achievement Europe», στις 25-28 Ιουλίου, στη Λουκέρνη της Ελβετίας.









------------

Οι μαθητικές εικονικές επιχειρήσεις πάνε… Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων.

Τις δικές τους καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες θα παρουσιάσουν μεθαύριο, Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές της Βόρειας Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, το οποίο πραγματοποιείται για δέκατη χρονιά υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές 25 γυμνασίων και λυκείων από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Πέλλας, Κατερίνης, Βέροιας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Πιερίας, Κοζάνης, Ημαθίας και Λευκάδας θα εκθέσουν τις υλοποιημένες ιδέες τους στο Mediterranean Cosmos της συμπρωτεύουσας από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Τα παιδιά, 15-18 ετών έχουν δημιουργήσει μια ευρεία γκάμα πρωτότυπων προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και επιχειρήσεις με περιβαλλοντική συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία, ειδικά προς τους πρόσφυγες. Μεταξύ των προϊόντων που θα είναι προς πώληση, είναι αξεσουάρ για κινητά τηλέφωνα, χειροποίητα καλλυντικά, υγιεινά τρόφιμα αλλά και είδη διακόσμησης από πρωτότυπα υλικά.

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν επίσης τις έξυπνες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που δημιούργησαν, διαδικτυακές υπηρεσίες, πρωτότυπους κάδους ανακύκλωσης και πολλά άλλα.

Συνολικά στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» συμμετέχουν 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Η κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece αξιολόγησε τα 42 περίπτερα που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή 1η Απριλίου στην Αθήνα και θα κάνει το ίδιο και στην Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Για την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η καινοτομία, η ποιότητα, η παρουσίαση και η εκτιμώμενη απήχηση που μπορούν να έχουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στην κοινωνία.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα αναδειχθεί το «Καλύτερο Περίπτερο», η «Καλύτερη Ομάδα» και η πιο «Καινοτόμος Ιδέα». Επίσης θα απονεμηθούν και έπαινοι για επιμέρους τομείς όπως μάρκετινγκ, πολιτισμού, εκπαίδευσης κ.ά.

Στις 30 Απριλίου, οι ομάδες θα καταθέσουν τα business plan των επιχειρήσεών τους και μετά θα γίνει η επιλογή των δέκα «Εικονικών Επιχειρήσεων» που θα πάρουν την πρόκριση στον τελικό διαγωνισμό για την «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016» που θα γίνει τον Ιούνιο. Η ομάδα που θα κερδίσει, θα διαγωνιστεί στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του «Junior Achievement Europe», στις 25-28 Ιουλίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.