Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα μιας νομαδικής ζωής που χάνεται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κληρονομιά και η ιστορία της φυλής Chang Tang-Pa που ζει στα Ιμαλάια.

Είναι μικρός ακόμα αλλά ο Jimmai έχει ήδη ζήσει σε συνθήκες πιο δύσκολες από αυτές που άλλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν σε όλη τους τη ζωή.

Γεννήθηκε σε οικογένεια νομάδων που ζουν στα Ιμαλάια, στο οροπέδιο Chang Tang και ζει μια ζωή που σιγά σιγά χάνεται. Η φυλή του αναζητεί τροφή για τα κοπάδια της στα χιονισμένα βουνά και απελπισμένα προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που προχωρά και τους αφήνει πίσω.

Η φωτογράφος Cat Vinton έγινε για λίγο «μέλος» της φυλής του Jimmai, της Chang Tang-Pa, και πέρασε δύο μήνες γνωρίζοντας την άκαμπτη αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τον νομαδικό τρόπο ζωής τους.

Μακριά από την τεχνολογία, οι Chang Tang-Pa ζουν μια απλή ζωή εξαρτώμενοι από τη γη, «μια πραγματική εναλλακτική στο δυτικό τρόπο ζωής», όπως σημειώνει η φωτογράφος.

Η φυλή ωθήθηκε στο απομακρυσμένο Chang Tang, στα σύνορα Θιβέτ- Ινδίας, μετά την κινεζική εισβολή του 1959. Μπορεί να ζουν σαν πρόσφυγες στα βουνά αλλά είναι ελεύθεροι να μετακινούνται και να κάνουν τις δουλειές τους, σημειώνει η Daily Mail.

Οι ζωές τους είναι συνδεδεμένες με τις κατσίκες και τα πρόβατά τους και η Vinton το διαπίστωσε παρακολουθώντας τη 12χρονη Sonam να τριγυρνά με τα ζώα στα βουνά και να τους τραγουδά για μέρες, ενώ βρίσκονταν σε αναζήτηση βοσκότοπων.

Είναι υπεύθυνη επίσης για τη φροντίδα των νεότερων μελών των κοπαδιών, για το γάλα και την τροφή τους, κάτι όχι εύκολο αν σκεφτεί κανείς πως τις περισσότερες φορές το χορτάρι είναι θαμμένο κάτω από ένα στρώμα χιονιού.

Όπως ανακάλυψε η Vinton, πριν 56 χρόνια ο πατέρας της Sonam, Gaysto, σε ηλικία επτά ετών ταξίδεψε για εβδομάδες με τα πόδια για να γλιτώσει από την κινεζική εισβολή. Φτάνοντας στα βουνά, η φυλή του αναγκάστηκε να υιοθετήσει τρόπο ζωής του παρελθόντος, με τους ανθρώπους να κοιμούνται σκεπασμένοι με δέρμα γιακ μέσα σε σκηνές και να ζουν από τη γη.

«Το πιο αξιοσημείωτο σε αυτή τη μακρά και τραγική πορεία είναι η ευελιξία των φυλών αυτών, η ασυμβίβαστη δύναμη της πίστης τους και η δύναμη της αποφασιστικότητάς τους να επιβιώσουν», τονίζει η Vinton στη Daily Mail.

Οι Chang Tang-Pa δεν χρειάζονται χρήματα και ζουν από το εμπόριο και την ανταλλαγή αγαθών, κυρίως προϊόντων από τα ζώα τους όπως το μαλλί των κατσικιών τους. Ωστόσο η ινδική κυβέρνηση τους έχει απαγορεύσει να το εμπορεύονται με οποιονδήποτε και έχει το μονοπώλιο της αγοράς του. Έτσι πληρώνει πολύ χαμηλή τιμή.

Η οικογένεια του Jimmai ζει σύμφωνα με τον βουδιστικό τρόπο ζωής και η Vinton ήταν μπροστά σε ψαλμούς θιβετιανών προσευχών την ανατολή.

Δεν ήταν δύσκολο για τη φωτογράφο να διαπιστώσει πως το μέλλον είναι πολύ επισφαλές για τους Chang Tang-Pa κι έτσι ελπίζει η φωτογραφική συλλογή της να χρησιμεύσει ως ντοκουμέντο της κουλτούρας τους. Ελπίζει μια μέρα η Sonam να δείχνει τις φωτογραφίες στα παιδιά της, που πιθανότατα δεν θα βιώσουν την εμπειρία αιώνων αυτής της κληρονομιάς.


























Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.