Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

To 2o Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών είχε μια ανατρεπτική «Ιδέα»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κωμική οπερέτα για παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την κωμική οπερέτα για παιδιά, «Η Ιδέα», του Γκούσταβ Χόλστ, θα παρουσιάσουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η χορωδία του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών και ο πιανίστας, αρχιμουσικός και συνθέτης Νίκος Βασιλείου, μαζί με έξι λυρικούς καλλιτέχνες, την Κυριακή 6 Μαρτίου.

Το έργο, σε λιμπρέτο του Φρίτς Χάρτ, είναι ειδικά γραμμένο για να παίζεται από μαθητές σχολείων. Στόχος τού συνθέτη και του λιμπρετίστα ήταν να δημιουργήσουν το κατάλληλο υλικό που, εκμεταλλευόμενο τις δυνατότητες και τον αυθορμητισμό των ερασιτεχνών εκτελεστών του, να οδηγήσει σε μία ολοκληρωμένη και ενδιαφέρουσα παράσταση τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους θεατές. Η πηγαία όμως έμπνευση και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και των δύο οδήγησαν σε ένα μικρό αριστούργημα, που ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές τους προσδοκίες.

Η οπερέτα διαδραματίζεται σε ένα βασίλειο, όπου οι βασιλείς έχουν διακοσμητικό ρόλο και οι εξουσίες πηγάζουν από τον πρωθυπουργό και το Κοινοβούλιο. Ένας άβουλος πλην βολεμένος βασιλιάς, μία αυταρχική βασίλισσα, ένας κατά φαντασίαν έξυπνος πρωθυπουργός, η όχι καλών προθέσεων πρώτη κυρία του, ένας βασιλικός φρουρός μάλλον χαμηλού δείκτη νοημοσύνης, αλλά με παγιωμένη υπερεξουσία, και η φυσιολογική, πρακτική σύζυγός του, έχουν βρει τις ισορροπίες τους και συμβιώνουν αρμονικά με το λαό που αρκείται στις στοιχειώδεις απαιτήσεις να ζει ήρεμα και χαρούμενα. Η ξαφνική αρρώστια του πρωθυπουργού ταράζει την καθημερινότητα λαού και αρχών, ενώ ο πυρετός και η καταρροή δίνουν τροφή στο μυαλό του ασθενούς να συλλάβει την υπέρτατη ιδέα: Εφόσον την εξουσία ασκούν οι άνδρες, χωρίς να έχουν καταφέρει να επιλύσουν ικανοποιητικά τα προβλήματα του κόσμου τούτου, να αντιστραφούν οι ρόλοι και τις εργασίες των ανδρών να τις αναλάβουν οι γυναίκες. Και τούμπαλιν, φυσικά...

Η πρεμιέρα θα δοθεί την Κυριακή, 6 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών (Τιμ. Φιλήμονος 36-38 και Τσόχα), ενώ είναι προγραμματισμένη άλλη μία παράσταση, στις 19 Απριλίου, στον πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων,«Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6 Α, Άγιος Σώστης).

Τη σκηνοθεσία και εικαστική επιμέλεια έχει ο Σίμος Παπαναστασόπουλος, τη διεύθυνση και επιμέλεια της χορωδίας, η Μαρία Κοκολάκη, ενώ υπεύθυνη κινησιολογίας και χορογραφιών, είναι η Ειρήνη Κυρμιζάκη. Οι... εξωσχολικοί λυρικοί καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην παράσταση είναι, αλφαβητικά, οι: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Λητώ Μεσσήνη, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Ελένη Σωτηρίου, Σωτήρης Τριάντης και Μιχάλης Ψύρρας. Στη μουσική διεύθυνση και το πιάνο, ο Νίκος Βασιλείου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.